Transparency International: a kormánynak kell lépnie a korrupció ellen

Fotó: Europress/AFP/John Macdougall / Europress/AFP/John Macdougall

-

A Transparency International Magyarország azt várja a kormánytól és a Magyar Nemzeti Banktól, hogy ne bízzák a vállalatokra a korrupciót kivédeni képes üzletmenet kiépítését. Változtassanak a szabályozáson, hogy megelőzhetőek legyen a pénzügyi visszaélések.


A TI szerint minél hamarabb meg kell hozni azokat a szabályokat, jogszabályokat, amelyek valóban transzparens vállalati működést eredményeznek, különben esély sincsen a befektetők bizalmának visszaszerzésére.

  • Haladéktalanul ki kell dolgozni olyan szabályozást, amely a pénzügyi befektetési vállalkozásokat átlátható belső ellenőrzési rendszerek működtetésére kötelezi.
  • A céges visszaélések feltárása érdekében meg kell erősíteni a vállalati bejelentők védelmének jelenlegi megoldásait.
  • A menedzsmentet is elszámoltathatóvá kell tenni. Akkor érhető el valódi előrelépés, ha az ellenőrzési szálak nem a vállalatvezetés kezeiben futnak össze.
  • Arra kell kötelezni a pénzügyi befektetési vállalkozásokat, hogy a menedzsmenttől független, úgynevezett auditbizottságot hozzanak létre, amely folyamatosan nyomon követi a cég tevékenységét.
  • Azt is elő kell írni, hogy a cégek működtessenek vállalati bejelentővonalat, amelyen keresztül bármely ügyfél vagy céges dolgozó akár az auditbizottságnak, akár a felügyeleti feladatokat ellátó MNB-nek a tudomására hozhatja, ha visszaélést vagy törvénysértést észlel.
  • A kormánynak átfogó, a vállalati korrupciót visszaszorító szabályozást szükséges kialakítania.
  • A vállalatok maguk lennének kötelesek kidolgozni és nyilvánosságra hozni a saját, korrupció elleni programjaikat, számot adni a befektetők, a tulajdonosok és a társadalom egésze előtt a visszaélések megelőzésére, valamint a céges korrupcióra utaló jelzések fogadására és kivizsgálásra tett intézkedéseikről.