Továbbvinnék az élelmiszerek áfájának csökkentését

Fotó: Europress/AFP/Mikhail Mordasov / Europress/AFP/Mikhail Mordasov

-

A vártnál jóval kisebb kiesést okozott az áfacsökkentés, csak tízmilliárd forintot bukott a büdzsé.


A várt 20-22 milliárd forint felét sem érte el a sertés tőkehús áfacsökkentése miatti költségvetési bevételkiesés – közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM). Tarpataki Tamás, a tárca főosztályvezetője a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) által szervezett húsipari vállalati fórumon elmondta: az áfa mérséklése átfogó igény volt, nemcsak a sertés, hanem a többi élelmiszeripari ágazat részéről is.

A magas áfa ugyanis jelentős csábítást jelent a csalásra, rontja a versenyképességet, emellett az adónem megfizetésének elkerülése nagy költségvetési bevételkiesést okoz. Az áfacsökkentés visszaszorítja a feketegazdaságot, mert egy bizonyos adómértéknél már nem éri meg trükközni. Azt már nem tette hozzá a főosztályvezető, hogy az áfa kulcsát a Fidesz-kormány emelte fel 25-ről 27 százalékra.


A miniszter örül a hasított jószágnak


A szaktárca ettől függetlenül javasolta, hogy az alapvető élelmiszereket sorolják az ötszázalékos áfakulcs alá, de a költségvetési bevételkiesés mértéke miatt egyszerre nem lehetett végrehajtani. Első lépésként a sertéságazatban 2014 január elsején az élő sertés és félsertés áfakulcsa csökkent, az idén januárban pedig a tőkehús áfája mérséklődött. A tanácskozáson részt vevő készítménygyártókat képviselő Bíró Antal, a Gyula Hús Kft. termelés vezetője azt szorgalmazta, hogy az ötszázalékos áfát terjesszék ki a feldolgozókra, a készítménygyártókra is, hogy a termékpályának erről a részéről is eltűnjenek a szürke- és feketegazdaság szereplői.

Éder Tamás, a NAK élelmiszeriparért felelős alelnöke a tanácskozáson hangsúlyozta, hogy az általános forgalmi adó csökkentése a fair piaci verseny feltételeinek megteremtéséhez fontos eszköz. Az elmúlt három év tapasztalatai azt mutatják, hogy ahol az ötszázalékos áfakulcsot bevezették, ott lényegesen kisebb lett, sőt megszűnt az áfacsalás. Arra nem tértek ki az agrárszakemberek, hogy vajon mi lehetett az oka annak, hogy a vártnál jóval kisebb kiesést okozott az áfacsökkentés. Ennek feltehetően az lehetett az oka, hogy – mivel az áfacsökkentés adott arányú kiesést eredményez – kisebb volt a vártnál a legálisan forgalomban lévő áru.