Továbbra sincs új kormánya Spanyolországnak

Fotó: Europress/AFP/Dani Pozo / Europress/AFP/Dani Pozo

-

Mariano Rajoy abban bízhat, hogy a szeptemberi helyhatósági választások után nőhetnek az esélyei.


A második szavazáson sem választotta újra miniszterelnökké Mariano Rajoyt a madridi parlament. A júniusi választásokon győztes konzervatív Néppárt (PP) jelöltje a voksoláson 170 igen szavazatot kapott. Saját pártja 137 képviselőjén kívül támogatta a Ciudadanos (Állampolgárok) nevű liberális középpárt 32 és a Kanári-szigeteki Koalíció 1 képviselője is – épp úgy, ahogy az első, szerdai szavazáson.

Rajoynak a szavazásban részt vevők egyszerű többségének támogatását kellett volna megkapnia, ami ebben az esetben 176 szavazat volt. A szavazás előtt Rajoy még egy utolsó felhívást intézett a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) felé, kérve segítségüket ahhoz, hogy kormányt alakíthasson, mert szerinte ez az egy életképes lehetőség létezik, vagy marad a választások újabb megismétlése. Az országot érintő nagy döntésekben a PP és a PSOE mindig szövetséges volt – mondta Rajoy. Szerinte ára van annak, ha az országnak nincs kormánya, a számla pedig magas lesz, és minden spanyolnak meg kell fizetnie.


Bocsánatot kért

Pedro Sánchez, a PSOE főtitkára megismételte pártja elutasítását, és azt mondta, Rajoy a spanyol történelem legrosszabb miniszterelnöke volt, és visszaélt a spanyolok bizalmával. Pablo Iglesias, a baloldali Unidos Podemos (Együtt képesek vagyunk rá) főtitkára azt mondta: Rajoy nem érti, mi történt az országban az elmúlt három évben. „Előbb-utóbb mi fogunk kormányozni” – mondta, sürgetve a szocialistákat: válasszanak, hogy a PP vagy az Unidos Podemos mellé állnak.

Albert Rivera, a Rajoyt támogató Ciudadanos elnöke szerint egy újabb, egy éven belül már a harmadik parlamenti választás a legkevésbé sem lenne demokratikus, mert azt üzenné a választóknak, hogy leadott szavazataiknak nincs értéke. Rivera bocsánatot kért a spanyoloktól a kialakult helyzet miatt. „Azért választottak minket, hogy megoldást keressünk, és mi nem tudtunk megállapodni.”


Borítékolható volt

Október végéig meg kell választani az új miniszterelnököt, és meg kell alakulnia az új kormánynak, különben fel kell oszlatni a törvényhozást, és új választásokat kell kiírni. Így történt tavasszal is, miután Pedro Sánchez miniszterelnökségét utasította el a parlament két szavazáson. Rajoy korábban azt mondta: ha nem választják meg, tovább próbálkozik, hogy megszerezze a hiányzó támogatást.

A politikai szakértők és az elemzések szerint az ügyvezető miniszterelnök újraválasztásának kudarca borítékolható volt. Szeptember 25-én Baszkföldön és Galíciában helyhatósági választásokat tartanak, a pártok pedig nem akartak változtatni korábbi, hónapok óta hangoztatott álláspontjukon a jobb választási szereplés reményében. A helyzet változhat a helyi választások után, a konzervatívok arra számítanak, hogy a szocialisták akkor tartózkodásukkal végül segíteni fogják a kormány megalakulását.

Spanyolországot továbbra is ügyvezető kormány irányítja, immár több mint nyolc hónapja.