Továbbra sem jut be segély Aleppóba

Fotó: AFP / Zein al-Rifai

-

Legalább 25-en meghaltak csütörtökön is az észak-szíriai Aleppó város lázadók kezén lévő és ostromlott keleti részében – közölte egy civil szervezet pénteken. Az ENSZ szerint novemberben még egyetlen segélyszállítmányt sem sikerült bejuttatni ebbe a városrészbe.


A szíriai hadsereg négyhetes szünet után kedden újította fel az aleppói lázadók elleni támadásait a levegőből és tüzérséggel. Oroszország azt állítja, hogy harci gépei egyelőre nem bombázzák Aleppót.

Már kedden és szerdán is meghalt 32 ember, a helyi aktivistahálózattal rendelkező emigráns csoport, az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) szerint a bombák és a lövedékek egyebek között egy gyerekkórház és egy véradó állomás környékén csapódtak be, és eltaláltak egy vízközműtelepet.

A városrész kórházi vezetői ennél is több áldozatról számoltak be: szerdáig 45-en haltak meg, és 363 ember megsebesült.

Az ostrom miatt Kelet-Aleppóban – ahol még mindig mintegy 250 ezer civil él – súlyos humanitárius válság alakult ki: élelmiszer-, gyógyszer- és üzemanyaghiány van, károk érték a kórházakat, ahol a sebesülteket kellene ellátni, és részben szennyezetté vált a víztartalék. Ezekről az állapotokról az Oxfam humanitárius szervezet is beszámolt közleményében.

A szíriai hadsereg Aleppón kívül is támadott az utóbbi napokban lázadók kezén lévő területeket Észak-Szíriában, és ezekben a műveletekben mintegy 40-en haltak meg kedden és szerdán. Az OSDH úgy tudja, csütörtökön az Aleppótól nyugatra lévő Oram el-Kubra településen öten haltak meg.

Noha az orosz légierő Moszkva állítása szerint Aleppóban nem bombáz – csak Idlíb és Homsz tartományban támadja a lázadók állásait –, kelet-aleppói aktivisták szerint valójában a városrész elleni bombázásokban is részt vesz a szíriai hadsereg mellett.