Továbbra sem állnak le az erőszakkal a német menekültellenesek

Fotó: MTI/EPA/DPA / Arno Burgi

-

Németországban szerdára virradóra három kisebb incidens történt a menekültválsággal összefüggésben. Az egyik a menekültek között.


A Mecklenburg-Elő-Pomeránia tartományi Parchimban két férfi behatolt egy menedékkérőket befogadó állomás területére, egyikük egy 20,5 centiméteres pengéjű késsel a kezében. A rendőrség közleménye szerint az állomás lakói riasztották a biztonsági őröket, mire a két férfi elmenekült. A rendőrség előállította őket, mindketten részegek voltak. Rendbontás és a fegyvertartásról szóló törvény megsértése miatt indult ellenük eljárás.


A szászországi Lipcsében egy maszkot viselő ismeretlen férfi megpróbált felgyújtani egy épületet, amelyet menedékkérők befogadására készítettek elő. Az eset szemtanúi azonnal riasztották a tűzoltókat, így nagyobb kár nem keletkezett.

Ugyancsak Lipcsében egy menekültszálláson összeverekedett egy szíriai és egy marokkói csoport. Egy ember megsebesült. Az összetűzés oka egyelőre ismeretlen. A hatóságok öt ember ellen indítottak eljárást.


Merkel és Gentiloni

Közben Angel Merkel német kancellár ellátogat szerdán a heidenaui menekülttáborba, ahol a szélsőjobboldaliak és neonácik erőszakba fulladt tüntetést tartottak.


Merkelt a hét elején komolyan kritizálta a német sajtó és a politikusok is, mivel szerintük nagyon sokáig nem ítélte el ezeket a heidenaui zavargást. Egyidejűleg az elítélő beszédével az is kiderült, hogy Németország nem küldi vissza a szíriai menekülteket abba az EU-s országba, ahol először regisztrálták őket, vagyis rájuk nem érvényesíti a dublini rendeletet.

Az olasz külügyminiszter, Paolo Gentiloni viszont kiakadt Merkelre, mert az a francia elnökkel, Francois Hollande-dal együtt nyíltan kritizálta Olaszországot és Görögországot. Szerintük a két ország menekültügyi regisztrációja nagyon lassú, illetve, hogy tűrhetetlen lenne, ha az EU által júniusban jóváhagyott új központok nem jönnének létre az év végéig.

Gentiloni a Corriere della Serának adott interjújában akadt ki a két ország vezetőjére, szerinte mindent megtesznek a menekültekért, ráadásul szerinte több ezer életét is ők mentették meg.