Továbbra is sok a súlyos kórházi fertőzés

Fotó: MTI / Kovács Tamás

-

A fertőzések 174 halálesetet okoztak vagy közrejátszottak abban.


Tavaly 1481 multirezisztens, vagyis a legtöbb antibiotikumnak ellenálló kórokozóval (MRK) is megfertőződött beteg halt meg a kórházakban, az elhunytak közül 174 esetben a fertőzés volt a halál oka, vagy közrejátszott abban – írja a Magyar Nemzet az Országos Epidemiológiai Központ jelentése alapján.

A fekvőbeteg-ellátó intézményeknek 2006 szeptembere óta kell jelenteniük a multirezisztens kórokozók által előidézett, egészségügyi ellátással összefüggő fertőzéseket.

A jelentés szerint tavaly 4830 MRK-fertőzést jelentettek, míg 2015-ben ennél kevesebbet, 4187-et, 2014-ben pedig 3998-at. A fekvőbeteg-ellátó intézmények egyharmada 10 vagy annál kevesebb fertőzést jelzett, egyharmaduk viszont az átlagosnál többet. Azt, hogy mely kórházakban volt magasabb fertőzésszám, nem hozzák nyilvánosságra.

Ha figyelembe vesszük a jelentő intézmények betegforgalmát, akkor tavaly tízezer betegre 23,4 MRK-fertőzés jutott a jelentés alapján. A leggyakrabban húgyúti fertőzések fordultak elő, az összes bejelentett eset 28 százalékát tették ki. Az MRK okozta sebfertőzések az előző évhez hasonlóan második helyre kerültek, ezt követi a véráramfertőzés és a kórházi kezeléssel összefüggő tüdőgyulladás. A fertőzéseket elszenvedő betegek többsége a 60 év feletti korosztályba tartozik.