Továbbra is rejtély, mi történt a házi készítésű tengeralattjárón

Fotó: Frumperino

-

A tervezőjét őrizetbe vették, a rendőrök szerint a hajót szándékosan süllyesztették el.


Nem találták meg az eltűnt svéd újságírónő holttestét a Koppenhága közelében elsüllyedt, házilag készített tengeralattjáróban. A hajót lehetséges bűnügyi helyszínként kezelik, és folyik az átkutatása – mondta Jens Moller Jensen nyomozó.

Peter Madsen tengeralattjáróját szombaton emelték ki a Koge-öbölből. Kiszivattyúzták belőle a vizet és nyomozók, műszaki szakemberek, törvényszéki szakértők vizsgálták át. A nyomozást vezető Jensen azt mondta: a jelek szerint szándékosan süllyesztették el a hajót, részleteket azonban nem közölt.

"A fedélzetén nem találtunk senkit, sem élve, sem holtan" – mondta Jensen.

Pénteken a süllyedő hajóról mentették ki a tervezőjét és építőjét. Madsent a mentés után őrizetbe vették, és a bíróság 24 napos vizsgálati fogságot rendelt el ellene.

A rendőrség nem szándékos emberölés gyanújával nyomoz Kim Wall svéd újságírónő eltűnése miatt. A nő a hajótörés előtt a 18 méter hosszú, 40 tonnás UC3 Nautilus fedélzetén tartózkodott, de Madsen szerint a már előző nap, csütörtökön elhagyta a hajót. Ügyvédje szerint az újságíró egy koppenhágai szigeten szállt ki, de azóta sem találják. Eltűnését élettársa jelentette.

A tengeralattjárót azért kezdte keresni a dán haditengerészet, mert a megadott időre nem tért vissza és a rádiója sem válaszolt.

A 2008-ban közösségi finanszírozásból házilag épült, 8 férőhelyes tengeralattjáró a maga nemében a legnagyobb volt a világon. Madsen szerint problémák voltak a víztartállyal, ezért süllyedhetett el.