További korrupcióellenes lépéseket akar az Európa Tanács

-

Szerdán nyilvánosságra hozott jelentésében az Európa Tanács Korrupcióellenes Államcsoportja méltatja a Magyarországon a korrupció ellen eddig meghozott intézkedéseket, de a törvényhozás, bíróságok és ügyészségek esetében további lépéseket várnak.


A szervezet szerint a törvényhozásban nagyobb átláthatóságra van szükség, külső szereplők bevonása a jogalkotásba nem elég átlátható, mert parlamenti szinten nincs lobbiszabályozás. A politikusokra vonatkozó etikai szabályokat viselkedési kódexszel kellene kiegészíteni.


Az igazságszolgáltatás terén kiegyensúlyozottabb adminisztrációt javasol az önkényes döntések potenciális kockázatainak kiküszöbölésére, például a bírák kinevezése és előléptetése terén, a testület korlátozná az Országos Bírósági Hivatal elnökének jogait. Méltatja a jelentés a közelmúltban életbe léptetett bírói etikai kódexet, de úgy véli, hogy lehetne konkrétabb, határozottabb, és képzéssel is ki kellene egészíteni.

Az ügyészségnél javítani kellene a fékek és ellensúlyok rendszerét, a szabálytalanságok és a korrupció lehetőségének megakadályozása érdekében. A jelentés szerint például a legfőbb ügyész politikai függetlensége világosabb lenne, ha nem lehetne újraválasztani, valamint, ha nem maradhatna hivatalban addig, míg az Országgyűlés nem választja meg az utódját. (Kétharmaddal kell legfőbb ügyészt választani, így a jelenlegi viszonyok alapján Polt Péter elég sokáig hivatalban maradhat.) A fegyelmi eljárásokat is átláthatóbbá tennék.

Szűkítenék a mentelmi jogot is, hogy a korrupció ellen hatékonyan fel lehessen lépni. Most a parlamenti képviselőket, a bírákat és az ügyészeket is szinte teljes sérthetetlenség illeti meg a büntetőügyekben, ami alól csak a tettenérés jelent kivételt.

A jelentés összesen 18 ajánlást fogalmaz meg Magyarországnak. A kormánynak 2016 szeptemberéig kell jelentést készítenie arról, hogy ezekkel kapcsolatban milyen intézkedések születnek. A szervezet 2017-ben készít egy új jelentést arról, mennyiben teljesítette Magyarország az ajánlásokat.