További kamatcsökkentést ígér a monetáris tanács

-

A monetáris tanács szerint addig folytatódhat az óvatos kamatcsökkentés, amíg az a középtávú inflációs cél elérését támogatja.


A testület kedden az elemzői várakozásoknak megfelelően, 15 bázisponttal, újabb történelmi mélypontra, 1,65 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot.


A monetáris tanács közleménye szerint az inflációs kilátás és a gazdaság helyzete is „az irányadó ráta csökkentése és a tartósan laza monetáris kondíciók” irányába mutat. A testület szerint van még tartalék a gazdaságban. A belső kereslet is élénkül, bár a külső piacokon lassabb a visszarendeződés. Az infláció is nagyon alacsony, de az árak csökkenési üteme tovább mérséklődött.

A testület szerint a gazdasági növekedés ugyan folytatódik, de mértéke elmarad a potenciális szinttől – ez is indokolhat további kamatcsökkentést.Elemzők még egy csökkentést várnak

A dübörgő nyár előtt még csökkenthet egyet a monetáris tanács – a befektetők 1,5 százalékos alapkamattal számolnak –, utána viszont már csak szeptemberben várható újabb döntés, az inflációs jelentés ismeretében – vélte az Equilor Zrt. elemzője.

Bebesy Dániel, a Budapest Alapkezelő portfóliómenedzsere szerint a második negyedéves növekedési adat a várakozásokhoz képest gyengébb lett, ami szintén érv lehetett a monetáris enyhítés mellett. A kamatcsökkentés után mindig felmerül a forint gyengülésének a veszélye, de mivel a múlt héten a Fitch pozitívra változtatta az ország hitelminősítési kilátásait, így ennek kockázata most kisebb. Egyre valószínűbb, hogy Magyarország befektetésre ajánlott kategóriába kerül vissza, talán már az év vége előtt – fogalmazott Bebesy.

Lengyelországban is 1,5 százalék az alapkamat, így egy következő csökkentéssel ezt a szintet érhetné el a magyar is. A következő kamatdöntő ülés június 23-án lesz.