További egymillió szíriai menekültre számít idén az ENSZ

-

Ha ugyanígy folytatódnak a Szírián belüli harcok, az további egymillió embert kényszeríthet otthonai elhagyására. Az „embervonat” minden irányba, Európába is száguldani fog, ha nem sikerül több szíriait a hazájában tartani – figyelmeztetett az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának Szíriáért felelős humanitárius koordinátora.


Yacoub el Hillo a Reuters hírügynökségnek adott interjúban emlékeztetett arra, hogy ebben az évben már egymillió ember vált hajléktalanná az országban, ahol szinte mindenhol erősödtek a harcok.

„Európa szembe fogja találni magát egy olyan menekülthelyzettel, amely hasonló volt ahhoz, amely az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának 1950-ben történt létrehozásához vezetett” – mondta Hillo, utalva a második világháború utáni hontalanok tömegére.

Szíriában 2011 óta már 250 ezer ember halt meg, és a 23 milliós országban minden második ember menekült lett: négymillióan országon belül, 7,6 millióan pedig azt elhagyva élnek.

Az eddiginél több ember fog elindulni Európába, mivel erejük határához érkezik azon országok – Libanon, Jordánia, Irak, Törökország, Egyiptom – egy része, amelyek nagylelkűen befogadták a menekülteket – hangsúlyozta az ENSZ-illetékes. Törökországban 1,9 millió, Libanonban 1,1 millió, Jordániában 630 ezer szíriait regisztráltak.

Hillo több nemzetközi támogatást sürgetett annak érdekében, hogy a szíriaiakat, ahol csak lehetséges, hazájukban tartsák. Szerinte a Világélelmezési Programnak (WFP) egyetlen dollárja sem lesz arra, hogy 5 millió embernek élelmiszert biztosítson Szírián belül november elsejétől. „Még mindig van lehetőség arra, hogy segítsünk sok szíriait hazájában tartani. Különben ez az »embervonat« minden irányba – Európába is – száguldani fog” – mondta Hillo.