Texasra is lecsapott a tornádó, sok az áldozat

Fotó: MTI/AP/Austin American-Statesman / Deborah Cannon

-

Újabb tornádó pusztított az Egyesült Államokban, ezúttal Texasban, helyi idő szerint szombat délután. A forgószél nyolc ember életét oltotta ki, több tucat lakóházat döntött romba vagy rongált meg.


A helyi média híradásai szerint a tornádó Dallasban, illetve Farmersville és Garland városokban, valamint Collin megyében okozott károkat. Nem kizárt, hogy emberek vannak az összedőlt épületek romjai alatt. A tornádó miatt egy órán át állt a forgalom a Dallas-Fort Wirth nemzetközi repülőtéren, amely az Egyesült Államok egyik legforgalmasabb légikikötője.


A korábbi híradások szerint az Egyesült Államok délkeleti részén, Mississippi, Tennessee és Arkansas államban tomboló tornádók halálos áldozatainak száma elérte a 18-at, és körülbelül hatvanan megsérültek. A meteorológiai szolgálat tucatnyi térségbeli szövetségi államra vonatkozóan adott ki riasztást tornádók keletkezésének veszélye miatt.

Az Egyesült Államok déli szövetségi államaiban szerda óta tombol ítéletidő, az infrastruktúrában keletkezett károk miatt a szentestét több ezren áram nélkül töltötték. A sérültek számáról nincsenek pontos adatok, de többtucatnyian lehetnek.

Az előrejelzések szerint a hétvégén folytatódik az ítéletidő az Egyesült Államok középső részén, a Sziklás-hegységben. Az ország déli részein – elsősorban Texasban, Oklahomában, Új-Mexikóban, Missouriben és Kansasban – pedig nagy viharok várhatóak, jelentős hóeséssel, jégesővel és helyenként áradásokkal kell számolni.