Tovább pusztít az ISIS

Fotó: MTI/EPA / STR

-

Az Iszlám Állam újra robbanóanyagot szállít a közép-szíriai Palmürába azzal a céllal, hogy teljes mértékben lerombolja az ott lévő műemlékeket, mielőtt feladnák a területet - közölte hétfőn az orosz védelmi minisztérium.


A tájékoztatás szerint a szíriai kormányerők Palmüra irányába tett sikeres előrenyomulása nyomán, az orosz pilóta nélküli repülőgépekről észlelték, hogy az egykori ókori város térségében gyakoribbá vált a terroristák teherautóinak forgalma. Ez a terrorszervezetnek azt a szándékát mutatja, hogy teljes mértékben meg akarják semmisíteni az ókori település műemlékeit.

A védelmi minisztérium a YouTube-ra feltett egy videót, amelyen látható milyen kárt okoztak eddig a terroristák, akik januárban megsemmisítették a település II. századi amfiteátrumának homlokzatát, valamint a mellette álló híres oszlopos négyeskapu-együttest, a Tetrapülont. Azt megelőzően egy diadalívet és más műemlékeket romboltak le.

Az Iszlám Állam harcosai 2015-ben foglalták el a területet, tavaly márciusban a szíriai kormányerőknek orosz segítséggel sikerült Palmürát ellenőrzésük alá vonni, de a szélsőségesek decemberben visszafoglalták. Ezt követően tizenkét, a város elfoglalásakor fogságba esett embert legyilkoltak a romváros római kori amfiteátrumában. A foglyok némelyikét agyonlőtték, másokat lefejeztek.