Nincs még vád, tovább nyomoznak a kenyai mészárlás ügyében

Forrás: MTI/AP

-

A törvényszék vádemelés helyett harminc napot adott a nyomozóknak arra, hogy további vizsgálatokat folytassanak a Garissa egyetemén végrehajtott terrortámadásról.


Öt kenyai férfit azzal gyanúsítanak, hogy a mészárlást elkövető terroristáknak ők biztosították a fegyvereket. Mindeközben letartóztatták a támadás hatodik, tanzániai állampolgárságú gyanúsítottját Garissában.

Fegyveresek április 2-án 148 embert – 142 egyetemi hallgatót, három rendőrt és három katonát – öltek meg a kenyai Garissa városában. A sebesültek száma elérte a nyolcvanat. A biztonsági erők végeztek négy támadóval.

A 44 milliós kenyai lakosság nagy részét kitevő keresztényeket elborzasztották a beszámolók arról, hogy az iszlamista támadók miként válogatták ki célpontnak a keresztény diákokat, miközben a muzulmánok életét megkímélték. A kelet-afrikai ország lakosságának 20 százaléka muzulmán.

A rajtaütés elkövetőjeként az al-Shabaab szomáliai iszlamista milícia jelentkezett. Válaszul erre a kenyai légierő hétfőn a terroristák több táborát bombázta Szomáliában.

Az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal szövetséges szervezet több mint négyszáz embert ölt meg Kenyában 2013 óta. A tavalyi év szeptemberében egy nairobi bevásárlóközpontban hajtottak végre túszejtő akciót, amelyben végül 67-en lelték halálukat.