Tovább nőttek a keresetek

Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

-

Lassan három éve nőnek a reálbérek – derül ki a KSH friss adataiból. A Nemzetgazdasági Minisztériumban optimisták, és kiemelik: még a közfoglalkoztatottak bére is emelkedett, igaz, az átlagnál kisebb mértékben.


Csaknem négy százalékkal nőttek a reálbérek augusztusban az egy évvel korábbihoz képest. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss adatai azt mutatják: a bruttó átlagkeresetek 3,7 százalékkal emelkedtek, miközben az árak 0,2 százalékkal csökkentek 12 hónap alatt, így a növekedés 3,9 százalékos volt.

A statisztikai hivatal kiemelte: a keresetek növekedését meghatározta, hogy a fegyveres testületeknél nőttek az illetmények - leginkább a menekültválság miatti túlórák kifizetésének köszönhetően -, illetve a szociális területen dolgozók részére kiegészítő pótlékot vezettek be.

Ennek ellenére még mindig ezen a területen keresnek a legkevesebbet: az egészségügy és a szociális ellátás ágazatában 145 800 forint volt az átlagkereset a január–augusztusi időszakban, ami durván kétharmada a 243 100 forintos átlagnak. Ennél is nagyobb a különbség, ha azt vesszük, hogy a közfoglalkoztatottak nélkül számolt átlagos munkajövedelem 255 700 forint volt. A skála másik végén szokás szerint a pénzügyi és biztosítási szektor van: az itt dolgozók már csaknem félmillió forintos (pontosan 495 900 forintos) havi bruttó bérrel számolhatnak.

Az éves növekedés a nonprofit szervezeteknél volt a legmagasabb, 4,5 százalékos, amit egy csaknem 190 ezer főnek biztosított kompenzáció magyaráz. Ám ha kivesszük ebből a körből a közfoglalkoztatottakat, már nem ilyen szép a kép: így csupán 3 százalékos a növekedés, szemben az átlagos 3,8 százalékkal. Ebben a körben egyébként a katonák illetménynövelése miatt a költségvetési szférában volt a legmagasabb, 4,1 százalékos a béremelkedés.

Nemzetgazdasági szinten az átlagos – családi kedvezmény nélkül számított – nettó kereset 159 300 forint volt. A családi adókedvezményt is figyelembe véve a nettó kereseti átlag 166 100 forintra becsülhető.

A Nemzetgazdasági Minisztérium közleményében azt emelte ki, hogy 32. hónapja folyamatosan emelkednek a reálbérek, sőt még a közfoglalkoztatottak keresete is 2,8 százalékkal emelkedett egy év alatt. A tárca úgy látja, hogy a „közelmúlt kiváló makroadatai további reálbér-emelkedést és létszámbővülést vetítenek előre”. Kérdés persze, hogy mire is gondolnak, mivel az elmúlt időszakban éppen hogy a GDP-növekedés lassulása adott okot aggodalomra. Ennek hátterében pedig olyan tényezők állnak – például az építőipar gyengülése, a külső kereslet csökkenése –, amelyek a foglalkoztatást és a kereseteket is befolyásolhatják.