Tovább nőtt a leggazdagabb magyarok vagyona

Fotó: DPA / SVEN HOPPE

-

Legalábbis a Napi.hu csütörtökön megjelenő A 100 leggazdagabb magyar című kiadványa szerint.


Május 5-én jelenik meg a Napi.hu A 100 leggazdagabb magyar című, hagyományos éves kiadványa a gazdag magyarokról. A végső listát még nem tették közzé, de néhány részletet már most elárultak.

Például az, hogy tavaly a százak összesen 2800 milliárdos vagyont hoztak össze, ami 180 milliárddal több, mint a 2014-es összvagyonuk. A leggazdagabbak közé már csak 6,8 milliárdos vagyonnal lehetett bekerülni, ez pedig 800 millióval több, mint az egy évvel korábbi. A lap megjegyzi, hogy mindezt úgy, hogy nem volt tavaly infláció.

Az egykori leggazdagabb magyar, Várszegi Gábor idén már nem fért be a százas listára, bár ő a vagyonát már nem is Magyarországon kezeli, nem rendelkezik sem magyar lakcímkártyával, sem adószámmal.

A tizenöt éve készült első listáról már csak 28-an vannak jelen az idein is. A kimaradtak közül jó néhányan elhunytak: az egykori jegybankelnök, Bartha Ferenc, a szegedi ügyvéd, Bába István, az ipari miniszterként és szocdem vezetőként is ismert Kapolyi László, az Ibusz-vezér Kovács Gáspár, a szállítmányozásban jeleskedő Kautz István, az egyik legismertebb galériás, Nagyházi Csaba, a keceli Pintér József, az ingatlanszakmában elismert Ungár András és a legendás likőrgyáros, Zwack Péter már évek óta hiányoznak a leggazdagabbakat felsoroló listáról.

A 100 leggazdagabb másfél évtizedes történetében az abszolút csúcsot továbbra is Demján Sándor tartja. Az üzletember vagyona ugyanis már 2008-ban elérte a 300 milliárd forintot, ez akkori árfolyamon 1,2 milliárd eurónak, illetve 1,7 milliárd dollárnak felelt meg.