Tovább nőtt a kórházat ért bombatámadás halálos áldozatainak száma

Fotó: MSF / MSF

-

A kunduzi kórházat október elején bombázták az amerikaiak. Azóta több súlyos sérült életét vesztette, így a halálos áldozatok száma harmincra nőtt. Az afganisztáni kórházat az Orvosok Határok Nélkül nevű szervezet üzemeltette, több orvos is meghalt.


Egy héttel ezelőtt még 22 halálos áldozatról számolt be az Orvosok Határok Nélkül (MSF), de több súlyos sérült azóta elhunyt, köztük az MSF egyik alkalmazottja – közölte a szervezet a honlapján. Összesen 13 alkalmazott és 10 beteg vesztette életét, 7 halálos áldozatot pedig még mindig nem tudtak azonosítani. A hét között valószínűleg van még egy dolgozó és két beteg, négy holttest azonosításáról pedig lemondtak, már eltemették őket.

A kórház teljesen romba dőlt. Huszonhét alkalmazott, több beteg és a személyzet további tagjai sérülésekkel túlélték a csapást.


Az amerikai harci gépek légi támogatást nyújtottak az afgán hadseregnek a Kunduz feletti ellenőrzés visszaszerzésére irányuló hadműveletben, miután néhány nappal korábban a tálibok hatalmukba kerítették a várost. Barack Obama amerikai elnök október közepén bocsánatot kért az MSF-től. Az amerikai hadsereg pedig közölte, hogy kártérítést fizet az áldozatok családtagjainak.

John Campbell tábornok, az afganisztáni amerikai és szövetséges erők parancsnoka korábban azt mondta, a támadást az afgán hadsereg kérte, de végrehajtása hiba volt.

Az MSF többször sürgette, hogy egy független nemzetközi bizottság vizsgálja ki az esetet. A jótékonysági szervezet háborús bűncselekménynek tartja a történteket, és csak a vizsgálat lezárása után fogja eldönteni, hogy indít-e pert az ügyben. Az afgán védelmi miniszter egy héttel ezelőtt közölte, hogy Kabul nem támogatja a független vizsgálatot.

A NATO afganisztáni missziójának amerikai parancsnoksága nem sokkal az incidens után elindította a saját vizsgálatát az ügyben, ez még tart. Ugyanakkor a parancsnokság felkérte az amerikai szárazföldi hadsereg egyik vezérőrnagyát és két dandártábornokát, hogy mint kívülállók ők is folytassanak le vizsgálatot.