Freedom House: tovább nő a kormányzati befolyás a médiában

Fotó: MTI / Balogh Zoltán

-

A Népszabadság kiadásának felfüggesztése és a lap eladása azt mutatja, hogy Magyarországon növekszik a kormány befolyása a média fölött – a Freedom House reagálása szerint.


A sajtószabadsággal is foglalkozó amerikai civil szervezet, a Freedom House arra reagált, hogy a Mészáros Lőrinchez kötődő Opimus Press Zrt. megvásárolta a Népszabadság kiadóját, a Mediaworksöt.

„Magyarország kormánya politikai eszközként használja a tulajdonszerzést a kritikus sajtójelentések elhallgattatására. Az Európai Uniónak és az Egyesült Államoknak erőteljesen el kellene ítélnie a sajtó elleni támadást” – foglalt állást Robert Herman, a Freedom House nemzetközi programokért felelős alelnöke.

A Mediaworks október 8-án függesztette fel a Népszabadság kiadását arra hivatkozva, hogy a lap példányszáma az elmúlt években folyamatosan csökkent, és az újság többmilliárdos veszteséget termelt. Az Opimus Group Nyrt. kedden a BÉT honlapján tette közzé, hogy a tulajdonában lévő Opimus Press Zrt. vette meg a Mediaworks Hungary Zrt.-t.