Tovább hízott a leggazdagabb magyarok vagyona

Fotó: Getty Images/iStockphoto / nataka

-

A hamarosan megjelenő „A 100 leggazdagabb” című összeállításban a hazai tehetősek vagyona reálértéken is szépen nőtt. A listára újoncként szerepelnek állami megrendelésekkel kistafírozott vállalkozók.


A május közepén megjelenő kiadvány szerint 2015-ben a dobogón változott a helyzet – harangozta be az összeállítást a napi.hu.

Amit már ma tudhatunk:

  • A magyarországi 100-as elitklubba szóló belépőjegy minimális mértéke idén már 6 milliárd forintra emelkedett. Ez 700 millió forinttal haladja meg a múlt évit, 1 milliárddal magasabb a 2013-asnál.
  • A 100 leggazdagabb egyetlen női szereplője továbbra is Kósa Erika.
  • A listán szereplők összvagyona idén már megközelítette a 2600 milliárd forintot, ami 160 milliárddal haladja meg a tavalyit.
  • A 6,6 százalékos gyarapodás megint jócskán felülmúlta a 2014 egészében a KSH által mért mínusz 0,2 százalékos fogyasztói árindexet.
  • Az első, 2002-ben megjelent, A 100 leggazdagabb rangsorában szereplők összvagyona akkori áron csupán 632 milliárd forint volt. Ez az elmúlt 14 év alatt több mint a négyszeresére emelkedett - miközben a fogyasztó árak összesen alig 77 százalékkal nőttek.
  • Az idei listán egy tucat új szereplő jelent meg: közülük tíz soha nem volt még a százban, ketten kisebb szünet után kerültek be újra.


„Ez önmagában még nem lenne különös, az viszont rendhagyó, hogy az újak tekintélyes része alig néhány év alatt tett szert vagyonára, ráadásul úgy, hogy jelentős állami megrendeléseket kapott, azaz ömlött az uniós és az állami támogatás a cégek egy részébe”

– írja előzetesében a lap.