Tovább harcol a kormány Norvégiával a civil pénzekért

Fotó: MTI / Rosta Tibor / MTI / Rosta Tibor

-

Továbbra sem ért egyet a kormány azzal, hogy a Norvég Alap pénzeit nem ő, hanem Norvégia által kiválasztott magyar civil szervezetek osztják el. A több tízmilliárdot három nyugati ország magyarországi támogatásokra költi.


Sem Norvégiának, sem Magyarországnak nem érdeke, hogy „párthoz kötődő, szélhámos gittegyletek” kezeljék a Norvég Alap nyújtotta támogatást – nyilatkozta Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkára. Szerinte a kormány rendelkezik kellő kompetenciával ahhoz, hogy az alapban lévő pénzt elossza. Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár nemrég kifogásolta, hogy a Norvég Civil Támogatási Alap (NCTA) támogatásainak egyik hazai elosztó civil szervezete az Ökotárs Alapítvány, mely  „ezer szállal kötődik az LMP-hez”.  (Az Ökotárs egyik vezetője a  2009-es  európai parlamenti választásokon szimbolikus helyet kapott az LMP országos listáján.) Az Ökotárs Alapítvány válaszul közölte, hogy még azt megelőzően, hogy az NCTA lebonyolítása elkezdődött volna, minden közreműködő megszakította minden,  bármi módon pártpolitikaiként is értelmezhető kapcsolatát. Az Ökotárs Alapítvány soha nem támogatott pártot vagy pártközeli alapítványt. Lázár János a norvég külügyminiszterhez is fordult kifogásával, aki – nemrég nyilvánosságra hozott válaszlevelében – meglepődött az államtitkár vádjain, és visszautasította azokat.

„Szeretném aláhúzni, hogy Norvégia kormánya nem támogatja semmilyen párt politikai tevékenységét Magyarországon sem pénzügyileg, sem másképp”.
Vidar Helgesen szerint  a magyar civil szféra támogatása a magyar kormánnyal közös döntésük volt 2011-ben, így választották ki az alap magyarországi donorszervezetét egy nyílt pályázat keretében. A pályázatról a magyar állam képviselője is elmondhatta a véleményét. Az MTI-nek adott nyilatkozatában most Csepreghy Nándor is ezt tette, amikor „szélhámos gittegyleteknek” nevezte a 2016-ig felhasználható támogatásokat elosztó civileket. A három donorország, Norvégia, Izland és Liechtenstein nyújtotta támogatás döntő részét egyébként így is a magyar kormány osztja el, egyedül a civilek támogatására szánt forrásokat kezeli egy civil konzorcium, melynek az Ökotárs is tagja.    


  • A Magyarország Alaptörvénye szerint független államhatalmi szervek 2010 után kinevezett vezetőinek korábbi pártkötődései:
  • Magyarország legfőbb ügyésze, Polt Péter korábban Fidesz-képviselőjelölt volt.
  • Az Országos Számvevőszék elnöke, Domokos László megválasztásáig a Fidesz parlamenti képviselője volt.
  • A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság első elnöke, Szalai Annamária megválasztásáig a Fidesz parlamenti képviselője volt.
  • A Magyar Nemzeti Bank elnöke, Matolcsy György megválasztásáig az Orbán-kormány minisztere volt.