Tovább halogatják a görögök mentését

Fotó: MTI/EPA / Stephanie Lecocq

-

A jelenlegi állás szerint az uniós pénzügyminiszterek szombati ülésén dőlhet el minden. Angela Merkel szerint szó sincs adósságelengedésről.


Brüsszelben szó volt a görög adósságválságról, de az uniós állam-, illetve kormányfők nem voltak döntési helyzetben, és arról sem született döntés, hogy újabb külön csúcstalálkozóra hívnák össze az eurózóna országainak első számú vezetőit. Ehelyett az euróövezeti államok pénzügyminisztereiből álló Eurócsoport tart ülést szombaton, és igyekszik megtalálni annak a módját, miként kerülhető el a görög államcsőd és Görögország kényszerű távozása az euróövezetből.

Angela Merkel a görög kérdés megoldása szempontjából döntő jelentőségűnek mondta az Eurócsoport szombati megbeszélését, itt dőlhet el ugyanis, hogy sikerül-e megállapodni Görögországgal az Athén által a mentőcsomag utolsó, 7,2 milliárd eurós részletének lehívásához szükséges reformintézkedésekről.

Angela Merkel ismételten megerősítette, hogy az egyeztetések jelenlegi szakaszában nincs szó adósságelengedésről. Arról is beszélt, hogy az állam-, illetve kormányfők nem avatkozhatnak be a technikai egyeztetésekbe, amelyekre a pénzügyminiszterek is támaszkodnak.