Tovább gyilkol a hamisított kozmetikum Oroszországban

Fotó: Sputnik / Kirill Shipitsyn

-

Mintha járvány pusztítana Irkutszkban: ittak a szesztartalmú kozmetikai szerből, kómába estek, és nem tudják megmenteni őket. Az áldozatok többsége ugyanazon a lakótelepen élt.


Már 60-ra nőtt az irkutszki alkoholmérgezés halálos áldozatainak száma. További 40 embert kórházban ápolnak, és eddig csak 5 mérgezettet sikerült megmenteni.

A tömeges mérgezést egy illegálisan gyártott, Bojarisnyik (galagonya) nevű, 93 százalékban szeszalapú kozmetikai szer fogyasztása okozta. Ebbe a hamisítók etilalkohol helyett metilalkoholt és fagyállót kevertek.


Ne igyák meg


Az áldozatok többsége az irkutszki novo-lenyinói lakótelepen élt. 11 személyt őrizetbe vettek, és 2 illegális üzemet - egyet Szentpéterváron és egy másikat Dél-Oszétiában - bezárattak.


Mindent megisznak

Irkutszkban és a megyében rendkívüli állapotot hirdettek, és betiltották a metilalkoholt tartalmazó és a potenciálisan veszélyes szesztartalmú készítményeket. A rendkívüli állapot addig tart, amíg az utolsó elárusítóhely ellenőrzése be nem fejeződik a megye területén.

A szeszes italok forgalmazását felügyelő hivatal, a Roszalkogolregulirovanyije szerint az oroszok évi 170-250 millió liter szesztartalmú orvosi, kozmetikai vagy egyéb olcsó vegyszert fogyasztanak. A fogyasztás évente 20 százalékkal nő, és a BBC szerint az orosz lakosság több mint 10 százaléka iszik rendszeresen nem szeszes italként forgalmazott alkoholt.