Tovább folytatódik a Lufthansa sztrájkja

Fotó: AFP / PATRIK STOLLARZ

-

Új béremelési ajánlatot tett pénteken a német Lufthansa-csoport vezetése a kollektív szerződés hatálya alá tartozó pilótáknak a harmadik napja tartó sztrájk leállítása érdekében, amely miatt szombaton további 137 járat marad ki a menetrendből.


A Lufthansa légitársaság menetrendjéből egy Budapest és Frankfurt között közlekedő szombati járatot is töröltek. A 137 járat kimaradása mintegy 30 ezer utazót érint.

A pilóta-szakszervezet szerdán kezdődött munkabeszüntetése miatt 2755 járatot kellett törölni, ezekkel nagyjából 345 ezer ember utazott volna.
A Lufthansa-csoport többi utasszállító tagját – Eurowings, Germanwings, SWISS, Austrian Airlines, Air Dolomiti, Brussels Airlines – nem érinti a munkabeszüntetés, a magyarországi járatok is menetrend szerint közlekednek.

A menedzsment új béremelési ajánlata szerint a pilóták az eddig javasolt 2,5 százalék helyett 4,4 százalékkal több fizetést kaphatnának. Az emelést két lépcsőben, 2018 közepéig hajthatják végre, a 2012–2016-os időszakban elmaradt emelés kompenzálására pedig 1,8 havi bérnek megfelelő egyszeri juttatás járna. A munkaadó a nyugdíjazási rendszer átalakítására is új ajánlatot tett, és előirányozta ezer új pilóta felvételét 2021-ig.