Tovább folynak a harcok Kelet-Ukrajnában a tűzszünet ellenére

Fotó: RIA Novosti / Stringer

-

Továbbra sem szűnnek a harcok Kelet-Ukrajnában a héten meghirdetett „újévi” tűzszünet ellenére. Az elmúlt nap alatt egy katona vesztette életét, és három sebesült meg az Oroszország által támogatott szakadárok támadásai következtében – mondta vasárnapi kijevi sajtótájékoztatóján Olekszandr Motuzjanik, az elnöki hivatal szóvivője.


A katonákon kívül civil áldozata is van a szakadár tüzérségi támadásoknak a hét végén: az ukrán belügyminisztérium Donyeck megyei részlegének közlése szerint egy idős nő vesztette életét, amikor egy akna közvetlenül a házába csapódott be a részben szakadár, részben kijevi ellenőrzés alatt lévő, Donyecktől 80 kilométerre északra fekvő Zajceve faluban. Nem kizárt, hogy még több civil áldozata is volt a települést ért támadásoknak.


A kijevi hadműveleti parancsnokság szokásos reggeli közleménye szerint az elmúlt napban 66-szor sértették meg a tűzszünetet a szakadárok. Zajcevét többször is tűz alá vették 82 milliméter kaliberű aknavetőkkel, gránát- és rakétavetőkkel, harckocsikkal és egyéb, páncélozott harcjárművekre szerelt tüzérségi fegyverekkel. A Donyeck melletti Marjinkánál lévő ukrán állás ellen öt célzott támadást intéztek gránátvetőkkel és kézi fegyverekkel. A parancsnokság szerint a katonák kénytelenek voltak viszonozni a tüzet az „engedélyezett fegyverzettel”, célzottan az ellenséges lőállásokra.

Számos provokációs célú támadást hajtottak végre a szakadárok a donyecki repülőtér és a megyeközponttól mintegy 50 kilométerre északra fekvő, szakadár ellenőrzésű Horlivka térségében. A megye déli részén, az Azovi-tenger partján fekvő kikötőváros, Mariupol térségében az orosz katonákból, zsoldosokból és Moszkva-barát helybeliekből álló „hibrid” fegyveres csapatok a néhány napja általuk megszállt Kominternove faluból lőtték akna- és rakétavetőkkel a katonák Talakivka településnél lévő állását.

Közben a Donyeck megyei szakadárok azzal vádolják az ukrán fegyveres erőket, hogy ők lőtték Zajcevét, valamint a megyeközpontnak a repülőtérhez közeli részét. Eduard Baszurin, a szakadár Donyecki Népköztársaság „védelmi minisztériumának” szóvivője vasárnap azt állította, hogy az ukrán fegyveres erők oldalán lévő mesterlövészek lőttek rájuk és EBESZ-megfigyelőkre Kominternove faluban. Arról nem beszélt, hogy bárki is megsérült volna.

A Kijev, Moszkva és az EBESZ képviselőiből álló összekötő csoport kedden állapodott meg Minszkben a szakadárokkal arról, hogy december 23-án nulla órától újabb, „feltétel nélküli és teljes” tűzszünet lép életbe Kelet-Ukrajnában, amely a tervek szerint január közepéig tart. Ezt a Kijevet képviselő Leonyid Kucsma volt ukrán elnök sajtótitkára adta hírül a Facebookon. Szerdán a szakadár Donyecki Népköztársaság „védelmi minisztériuma” megerősítette a fegyvernyugvásról szóló egyezség létrejöttét, és közölte, hogy készek tartani magukat hozzá.