Tovább fékezik az amerikai és az európai befektetéseket Iránban

-

Nem minden Irán elleni szankciót oldott fel a Nyugat azt követően, hogy Teherán eleget tett a nagyhatalmakkal tavaly nyáron kötött nukleáris megállapodásban foglalt kötelezettségeinek. A nyugati vállalatok iráni kereskedésének további korlátozások állják még útját.


Irán vonzó piacot jelent, ahol 80 millió ember használ olyan nyugati terméket, mint a Coca-Cola, az Apple-telefon vagy az európai gyártmányú autók, amelyeket jelenleg közvetítőkön keresztül szereznek be. Az ország ugyanakkor a világ legnagyobb földgáztartalékával rendelkezik, míg olajtartalékai a negyedik legnagyobbak, ez teszi különösen kívánatossá a nyugati energiacégek számára.

Azután, hogy Irán teljesítette a tavalyi nukleáris megállapodásban foglaltakat, feloldják az ellene a nukleáris programja miatt hozott gazdasági és pénzügyi szankciókat, beleértve az európai olaj- és gázembargót, valamint az energiaipari beruházásokat sújtó korlátozások többségét. Véget vetnek az iraki banki szektor elszigetelésének, továbbá az iráni hajózási és szállítmányozási cégeket érintő korlátozásoknak.

Az iráni nukleáris programmal kapcsolatos szankciók feloldása ellenére érvényben marad a fegyver- és a ballisztikus rakétatechnológiára vonatkozó tilalom. Az Egyesült Államok nem szünteti be az emberi jogokkal és a terrorizmussal kapcsolatos kereskedelmi korlátozásokat sem, beleértve az olyan cégekre vonatkozókat, amelyek a nagy befolyású Forradalmi Gárdához köthetők. A félkatonai szervezet vezetőségének az érdekeltségei ugyanis igen széles körűek és gyakran átláthatatlanok.

Megmarad a tilalom az amerikaiak számára az iráni kőolaj felvásárlására, és továbbra sem hajthatók végre amerikaidollár-elszámolású tranzakciók az amerikai pénzügyi rendszeren keresztül.

Ezek a tiltások azonban fékezik majd az amerikai és európai befektetéseket Iránban, és arra kényszerítik a nyugati cégeket, hogy „kreatív megoldásokat” találjanak az ottani működésükre – hangoztatták amerikai és európai üzletemberek, egykori és jelenlegi kormánytisztviselők.