Tovább emelnék a nyugdíjkorhatárt Horvátországban

Fotó: Getty Images/Purestock / Purestock

-

Eddig átlagosan három évvel kevesebbet dolgoztak a horvátok nyugdíj előtt, mint az európai átlag.


A Hina hírügynökség közölte, hogy a horvát kormány a nők és férfiak nyugdíjkorhatárát 2023-ig 65 évről 67 évre emelné, valamint a korhatár előtti öregségi nyugdíjat 62 éves korra állapítaná meg, amit tovább szigorítana azzal, hogy 0,3 százalékos havi csökkenést is számolna az idő előtti nyugdíjra.

A tervezet heves vitát váltott ki a horvát nemzetgyűlésben. Az ellenzék szerint a törvénytervezet nem az állampolgárok, hanem a tőkések javát szolgálja.

A horvát kormány jövő héten készül elfogadni nemzeti reformprogramját, amelyet Brüsszelnek is elküld, és amelynek részét képezi a nyugdíjrendszer megreformálása is.

A horvát nyugdíjbiztosítási hivatal (HZMO) korábban közölt adatai szerint az országban egy nyugdíjasra 1,13 aktív dolgozó jut.

Az Európai Bizottság márciusi jelentése szerint Horvátországban mindössze a nyugdíjasok 14 százaléka dolgozott 40 vagy annál több évig. 30 százalékuk 25 vagy annál kevesebb év után vonult nyugdíjba. Horvátországban az állampolgárokat átlagban 32,3 év munkaviszony után nyugdíjazták, ami alacsonyabb az európai átlagnál, ami 35,3 év. Az aktív lakosság 12 százaléka kap valamilyen nyugdíjat, ami a legmagasabb aránynak számít az Európai Unióban.

A HZMO legfrissebb adatai szerint Horvátországban a márciusi öregségi átlagnyugdíj 2483,47 kuna (106 ezer forint) volt.