Tovább dübörög a török letartóztatási nagyüzem

Fotó: Getty Images / Gokhan Tan

-

Eddig 170 ezer eljárás indult.


Törökországban egy hét alatt 921 embert vettek őrizetbe annak gyanújával, hogy kapcsolatban álltak terrorszervezetnek tartott csoporttal. A belügyminisztérium szerint 593-an kapcsolatban álltak Fethullah Gülen mozgalmával. Az nem derült ki, hogy a feltételezett gülenisták mit követtek el, de az ankarai kormány szerint a hitszónok felelős a tavalyi puccskísérletért.

Az elmúlt egy évben több mint 50 ezer embert helyeztek előzetesbe, és körülbelül 170 ezer ember ellen indítottak eljárást, köztük katonák, rendőrök, bírák, ügyészek, egyetemi tanárok, üzletemberek, újságírók és minisztériumi alkalmazottak ellen. Nagyjából 150 ezer embert elbocsátottak vagy felfüggesztettek állásából. A Gülen-hálózat tagjai a török vezetés szerint hosszú évek alatt szivárogtak be az államigazgatásba.

Az ország keleti és délkeleti részében 1984 óta fegyveres felkelést folytató Kurdisztáni Munkáspárthoz (PKK) köthetően 243 embert vett őrizetbe az elmúlt héten a rendőrség. A PKK-t Törökország mellett az Európai Unió és az Egyesült Államok is terrorszervezetnek tekinti.

Az Iszlám Állam dzsihadistái közül 57 embert, míg a baloldali terrorszervezetek, például a Forradalmi Népi Felszabadítási Párt-Front (DHKP-C) nevű csoporttal kapcsolatban 28 embert állítottak elő az elmúlt hét napban.

Július előző heteiben 1098, 1366, illetve 1182 embert vettek őrizetbe Törökországban terrorizmus gyanújával.

Johannes Hahn uniós bővítési biztos múlt kedden Brüsszelben Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszterrel találkozott. Az uniós biztos azt mondta, Ankarának biztosítania kell a tisztességes eljárást mindenki számára, szem előtt tartva az ártatlanság vélelmét. Cavusoglu védelmébe vette a török kormány intézkedéseit és szerinte különbséget kell tenni a demokratikus ellenzékiek és újságírók, illetve azon politikusok és álújságírók között, akik a terrorizmust támogatják.