Tovább dagad a VW-botrány: a Transporterek is érintettek lehetnek

Fotó: VW Volkswagen Nutzfahrzeuge AG / Volkswagen Nutzfahrzeuge

-

Jelenleg 2,8 millió érintett autóról tudnak csak Németországban, és még nincs vége. A tulajdonosok az igazságügyi minisztérium szerint kártérítést követelhetnek.


A berlini kormány jelenlegi ismeretei szerint csak Németországban 2,8 millió dízelmotoros Volkswagen lehet, amely érintett a konszern botrányában – közölte pénteken a Bundestagban Alexander Dobrindt közlekedési miniszter. A károsanyag-kibocsátási értékek meghamisítása az 1,6 és 2 literes motorokat érinti, de lehet, hogy a kisebb, 1,2-es motorok esetében is manipulálták az adatokat.

A kör még pénteken szélesedett, mikor Dobrindt a német hírügynökségnek azt mondta: a személyautók mellett a Transporter kisteherautók is érintettek lehetnek a botrányban. A teljes modell-lista ugyanakkor még nem létezik, de a német igazságügyi minisztérium szóvivője már arról beszélt, hogy a fogyasztók adott esetben kártérítési igénnyel léphetnek fel a Volkswagennel szemben, hiszen nem azt a minőséget kapták, amit ígértek nekik.

A Volkswagen konszern az után került nehéz helyzetbe, hogy az Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynöksége a környezetvédelmi szabályok kijátszásával vádolta meg a járműgyártó csoportot. A gyanú szerint a dízelüzemű autókba egy olyan szoftvert építettek bele, amely érzékelte, ha a kocsit éppen tesztelik, és ekkor a normális üzemmód kibocsátásának a töredékére szorította vissza a nitrogén-oxidok mennyiségét.

A Volkswagen szerdán lemondott vezérigazgatója, Martin Winterkorn vasárnap elismerte, hogy csaltak, később azt is hozzátették, hogy világszerte 11 millió kocsit érint ez az ügy. A felügyelőbizottság pénteken választotta meg Winterkorn utódját, a 62 éves Matthias Müllert, aki eddig a Porsche AG vezérigazgatója volt.