Tottiékat dolgozni küldték a szurkolók

Fotó: AFP / FILIPPO MONTEFORTE

-

Szerdán a Dortmundot alázták meg hazai pályán a BL-ben, csütörtökön ez a sors várt a Romára az EL-ben. A különbség: az olasz szurkolók radikálisan Tottiék ellen fordultak.


EURÓPA-LIGA NYOLCADDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓ

AS Roma–Fiorentina 0–3 (0–3)

G: Gonzalo Rodríguez (9. – tizenegyesből), M. Alonso (18.), Basanta (22.)

Kiállítva: Ljajics (Roma, 88.)

Továbbjutott: a Fiorentina 4–1-es összesítéssel


A Fiorentina és a Roma egy héttel ezelőtti első mérkőzésén öt perc után látszott, hogy a felek hiába mérkőznek az Európa Liga égisze alatt, ebből egy rémesen rossz, sárdagasztós olasz bajnoki lesz. Az lett. Az 1:1 még a Fiorentinára nézve volt hízelgő, a Roma ugyanis Ljajics révén tizenegyest hibázott.

Rómában aztán a rómaiak szinte csak hibáztak. Egészen elképesztő volt, ami a mérkőzés első húsz percében történt.


Pszichodráma élőben. Hetek óta zajlik egy közösség (az AS Roma futballcsapata) összeomlása, a szemünk előtt láthatjuk, ahogy az egyes szereplők (Rudi Garcia, Francesco Totti, Daniele De Rossi) elvesztik a fonalat. Csütörtökön este elérték a mélypontot.

A hetek óta formán kívül ténfergő római futballisták komédiába illő jelenetek főszereplőivé váltak, a 21. percben minden lényeges kérdés eldőlt, a Fiorentina 3–0-ra vezetett.Úgy kezdődött minden, hogy a 9. percben Holebasz teljesen feleslegesen rúgta fel ellenfelét a tizenhatoson belül. Tizenegyes. Gonzalo Rodríguez nem volt olyan előzékeny, mint egy hete Ljajics, kétszer is bevágta a labdát a kapuba (Cuneyt Cakir bíró megismételtette vele a büntetőt), 0–1. A következő gólt még ennél is nagyobb szerencsétlenkedés előzte meg. Łukasz Skorupski szerette volna, ha a Roma megúszik egy szögletet – ehelyett kapott egy gólt. A lengyel kapus elcsípte a labdát a vonal legszélén, de addig bűvészkedett, amíg ki nem ejtette azt a kezéből az arra bandukoló Marcos Alonso elé. Képzelhetik a folytatást. A spanyol besétált a labdával a kapuba. 18. perc, 0–2.

A szurkolók masszív füttykoncertbe kezdtek, ilyen gyönge kezdésre azért ők sem számítottak. És még mindig nem volt vége. A 22. percben egy jobb oldali szöglet után José María Basanta robbant be az ötösre, és fejelt a léc alá. S hogy eközben mit tettek a római bekkek? Álltak, földbe gyökerezett lábbal. 0–3. Az ultrák elindultak valahová, robbant néhány petárda, még a Fiorentina edzője, Vincenzo Montella is megsajnálta a római csapatot (nem csoda: 192 bajnokin 84 gólt szerzett a Roma színeiben a Serie A-ban).A katasztrófa a második félidőben annak ellenére is kiteljesedett, hogy az AS Roma már nem kapott több gólt, az eredmény változatlan maradt. Pedig helyzetek mindkét oldalon voltak, Gervinho érthetetlenül vezette bele a labdát Netóba, de próbálkozott eleget Iturbe és Florenzi is. A másik oldalon a tavasz felfedezettje, Mohamed Salah varázsolt, aki ezúttal csak két kapufáig jutott. Teljesen demoralizált Romát láttunk a szünet után, a kamera kétpercenként mutatta Rudi Garciát, a hajrában pedig De Rossi mintha a könnyeivel küszködött volna, pedig percek voltak hátra a találkozóból.Az igazi események ekkor már a lelátón zajlottak. A kemény mag tagjai fenyegető tartalmú molinókat feszítettek ki a tribünre. „Hamarosan találkozunk” – állt az egyik feliraton. A rigmusok számukra is ismerősek lehettek, a nyolcvanas években idehaza gyakran harsant fel a „dolgozzatok, dolgozzatok!” felszólítás. Sőt, a tévékommentátor szerint néhány szurkoló megtámadta a VIP-páholyban ülő Radja Nainggolant, a Roma középpályását, akit végül biztonságiak menekítettek ki a szorult helyzetből. A Curva Sud tagjai a nyolcvanadik perc tájékán foglalták vissza helyüket a lelátón, de ekkor már ők is a Fiorentinát biztatták.


Borítékolható, hogy az események éjszaka folytatódnak, Róma ezen az éjszakán nem alszik.

S az is könnyen lehet, hogy ez volt Rudi Garcia utolsó mérkőzése az AS Roma kispadján. A francia edzőt kétkedéssel fogadták Rómában, de hamar belopta magát a szurkolók szívébe, a farkasok látványos kontrajátéka időnként lenyűgöző volt.


541132241


A bajok 2014 végén kezdődtek, és a Football Italia elemzője szerint feltűnő a hasonlóság Garcia Lille-ben töltött időszaka és a mostani helyzet között. Az edző 2008 és 2013 között irányította a Lille-t, és a sajtó egy időben „Észak Barcája”-ként emlegette a klubot. 2011-ben bajnoki címet nyert, majd hamar visszaesett. Ugyanazokat a hibákat követte el, mint a Roma edzőjeként.


Túlzottan ragaszkodott a személyekhez és a taktikai sémájához (4-3-3), az ellenfelek kiismerték, nem hagytak teret a csapat kontráinak. Ugyanez történik Rómában is, úgy tűnik, Rudi Garcia nem tanult a saját hibájából.

A meccs összefoglalója


További eredmények

Dinamo Moszkva–Napoli 0–0 (Dzsudzsák 90 percet játszott)

Továbbjutott: a Napoli 3–1-es összesítéssel.

Dinamo Kijev–Everton 5–2 (3–1)

G: Jarmolenko (21.), Teodorczyk (35.), Miguel Veloso (37.), Huszev (56.), Antunes (76.), ill. Lukaku (29.), Jagielka (82.)

Továbbjutott: a Dinamo Kijev, 6–4-es összesítéssel.

Ajax Amsterdam–Dnyipro 2-1 (0-0, 1-0, 1-1) – hosszabbítás után

G: Bazoer (60.), Van der Hoorn (117.), ill. Konopljanka (97.)

Továbbjutott: a Dnyipro, idegenben lőtt góllal.

Torino–Zenit 1-0 (0-0)

G: Glik (90.)

Továbbjutott: a Zenit, 2-1-es összesítéssel.

Internazionale–VfL Wolfsburg 1-2 (0-1)

G: Palacio (72), ill. Caligio (24.), Bendtner (89.)

Továbbjutott: a Wolfsburg, 5-2-es összesítéssel.

Sevilla–Villarreal 2-1 (0-0)

G: Iborra (69.), Suarez (83.), ill. Dos Santos (73.)

Továbbjutott: a Sevilla, 5-2-es összesítéssel.

Besiktas–FC Bruges 1-3 (0-0)

G: Motta (48.), ill. De Sutter (61.), Bolingoli-Mbombo (80., 90.)

Továbbjutott: a Bruges, 5-2-es összesítéssel.