Totti, az elpusztíthatatlan

-

Milliószor leírták, sokak szerint az új edzője direkt őt kicsinálni érkezett, mégis új szerződést kapott, és 40 évesen is Roma-focista lesz.


Francesco Totti, az AS Roma legendája egy évvel meghosszabbította szerződését a csapattal, így jövőre akár negyvenévesen is pályára léphet a csapatban. A Roma kapitányának becézett klasszis távozása már szinte biztos volt, bejelentkezett érte az évtized meglepetéscsapata, a Leicester City, valamint a New York Cosmos is.

Április közepén aztán teljes fordulatot vett az ügye, miután az Atalanta ellen pontot mentett: 2-3-nál cserélték be, hét perc múlva egyenlített. Három nappal később, a Torino ellen még nagyobb csodát tett, 1-2-nél állt be, az első akcióból egyenlített, majd büntetőből a győztes gólt is megszerezte három perccel később.Kis eufemizmussal azt is mondhatnánk, hogy Totti avatta bajnokká a Juventust, legalábbis ő verte be az utolsó szöget az üldöző Napoli koporsójába. Öt nappal a Torino elleni meccs után a nápolyiak érkeztek Rómába, Totti ismét a hajrára állt be, meg is változott a játék képe egyből, és egy formás akció végén Nainggolan megszerezte a meccs egyetlen gólját. Egycsapásra Totti-fotók lepték el a címlapokat.

De miért kezdte Luciano Spalletti rendre becserélgetni Tottit? A legendás támadó a 27. idényét tapossa a klubnál, év közben már biztosnak tűnt a távozása, kisebb részben mert hónapokat hagyott ki sérülések miatt, nagyobb részben Spalletti miatt. Egy népszerű teória szerint eleve azért Spallettit nevezték ki január közepén, mert ő látszott a legalkalmasabbnak Totti félreállítására. Az 57 éves edző szép négy évet töltött a klubnál, nyert két kupát, még a BL-ben is tényezőnek számított a csapata, és mivel csak 2009-ben távozott, még jól emlékeznek rá a fővárosi drukkerek.


Spalletti visszatért, és mindjárt összekülönbözött Tottival


Totti február végén nyilvánosan bírálta Spallettit, aki nem játszatta, miután felépült a sérüléséből. Ezek után az edző érthető módon még meg is büntette, kitette a keretből, Totti így kimaradt a Palermo elleni 5-0-s győzelemből. A keménykezű, rugalmatlan edző hírében álló mester és a focilegenda közti viszony egy időre fagyossá vált, noha Spalletti nem lőtt vissza Tottira, helyette egy diplomatikus nyilatkozatban engedékeny, de határozott hangot ütött meg.

„Bármit is szeretne Totti, vele vagyok – kezdte Spalletti. – Megkérdezem, mik a tervei, mert ez fontos. Olyan lenne, mint Ryan Giggs? Rendben, üljön le mellém a padra. Klubvezető lenne, mint Pavel Nedved? Csinálja azt. Focista maradna? Benne vagyok, de nem adok neki semmit ajándékba. Hoznom kell az eredményeket, és nem hibázhatok.”A Roma vezetői sem akarták élezni a helyzetet, elvégre James Pallotta elnök pontosan tudja, hogy Totti neve legalább olyan marketingértékkel bír jelenleg, mint az AS Romáé, ezen nem szívesen vállalná be az elnök szerepét, „aki kicsinálta Tottit”.

Közben a legnagyobb sportlap, a Gazzetta sem aprózta el az ügyet, három oldalt szentelt a kérdésnek, hogy a „tottizmus” egy „filozófia vagy betegség”?

Spalletti nem szállt el ennyire, ha valaki, hát ő reálisan ítélte meg Totti teljesítményét, miután az első római korszakában ő helyezte új szerepkörbe, a hamis kilences posztra. Mélyebbről, a középpályás sorból indulva Totti játéka kiteljesedett, a 2006/07-es, bajnoki ezüstérmet hozó idényben például 26 gólt lőtt, többet, mint bármikor a pályafutása során.


Totti az udinei kispadon


Az edző azt is pontosan tudta, mire képes Totti 39 évesen, de egy nyilvános bírálat után egyszerűen nem tehetett mást, egy időre jegelnie kellett. A jég azonban lassanként olvadni kezdett. Spalletti már március 4-én, a Fiorentina ellen is becserélte Tottit, majd játszatta a Real Madrid elleni Bajnokok Ligája-nyolcaddöntőn is. A balhé azonban nem ült el teljesen, egy áprilisi edzés után például a focista azzal ugratta az újságírókat, hogy most együtt mennek ebédelni a trénerrel.


Igazából még az Atalantának lőtt egyenlítő gól sem hozta el az áttörést, Spalletti könnyen kihagyta volna Tottit a Torino ellen, de a Roma megint hátrányba került, és akadozott a támadógépezet. Ennek ellenére Spalletti előbb Edin Dzekót cserélte be, aki három nappal korábban az Atalanta ellen pocsékul játszott. A Roma egyenlített, de tíz perccel a lefújás előtt ismét hátrányba került (1-2). Spalletti még ekkor sem cserélt, de nem akart egy váratlan vereséget hazai pályán, amellyel ráadásul veszélybe kerül a BL-pozíció is. Végül négy perccel a vége előtt állt be Totti.

Bőven elég volt ennyi idő: Totti 22 másodperccel később egyenlített (ez a leggyorsabb gól csereként az idei Serie A-ban), aztán belőtte a győztes gólt is, majd a kamerába üvöltve üzent a feleségének: „Szeretlek, Ilary!” A lelátón meglett férfiak hullajtottak könnyeket, Spalletti szája hitetlenkedő, ünnepélyes mosolyra görbült.„Hét-nyolc éve nem edzett ilyen keményen Totti, minden túlzás nélkül” – esküdözött Spalletti, majd kivágta: „akkor vagyok boldog, ha Totti azt csinálja, amit szeret”. Kiderült, hogy a nagy öreg még 39 évesen is képes csodákra (életében először duplázott csereként), Spalletti pedig elismerte, hogy bár nem könnyű egy ilyen legendával, simán bevállalna még egy évet vele.

Mit lehet ezek után mondani? Semmit, ezek után már cselekedni kell, híre is ment, hogy Totti hosszabbít, egyes pletykák szerint ment némi vita arról, hogy egy- vagy hárommilliós szerződést kapjon-e, de Totti hétfőn a saját honlapján közölte: „Ez nem igaz, a pénz még csak szóba sem került.” Még aznap este ismét alkotott a világbajnok támadó, Genovában ezúttal bő félórát kapott, és megint nem bírta gól nélkül, ő egyenlített 1-2-nél, majd végül nyert is a Roma. Totti ráadásul akkora gólt lőtt, ami még egy húszévesnek is becsületére válna:„Totti és egy edző kapcsolata sosem lehet kiegyensúlyozott, éppen Totti fantasztikus múltja miatt, és ebben a kapcsolatban mindig is én leszek a rossz fiú” – filozofált Spalletti, aki ugyanakkor fenntartja, hogy egy jól meghatározott szerepben Tottira most is szükség van. A Róma ikonja tehát jövőre, negyvenévesen is játszhat még, jó eséllyel akár a Bajnokok Ligájában is.


Francesco Totti
Született: 1976. szeptember 27., Róma
Csatár, 180 centi magas
1992 óta a Roma profi játékosa

Sikerei
világbajnok (2006)
Eb-ezüstérmes (2000)
U21-es Európa-bajnok (1996)
olasz bajnok (2001)
olaszkupa-győztes (2007, 2008)

Rekordjai
A legtöbbet játszó és legtöbb gólt szerző aktív Serie A-játékos (598 meccs, 247 gól).
Az AS Roma történetének legjobb góllövője (303 gól).
Az AS Roma történetének legtöbb tétmeccsen pályára lépő játékosa (755).
A Serie A legfiatalabb csapatkapitánya volt 22 évesen és 34 naposan.
A Serie A történetében a legtöbb büntetőt lőtte be (69).
A BL történetének legidősebb góllövője (2014. november 25-én, 38 évesen és 59 naposan talált be).