Tóta W. írása miatt tüntettek a HVG előtt

-

Egyórást tüntetés volt a HVG székháza előtt, Tóta W. Árpád a köztévé riporteréről, Orsós Róbertről szóló kritikája miatt.


A hvg.hu cikke szerint a tüntetést egy magánszemély jelentette be, és a portál úgy értesült, hogy a fideszes Farkas Flórián vezette Lungo Drom egyik tagja, Benga-Oláh Tibor, a Józsefvárosi Roma Önkormányzat elnöke szervezte. A tüntetők körülbelül 60-an voltak, és egy bérelt busz szállította őket a helyszínre.

A hvg.hu tiltakozást kiváltó cikkében Tóta W. Árpád Orsós Róbert egyik bejelentkezését kritizálta. Azt írta, hogy Orsós „nagy jövő előtt áll, már persze amíg ez a köztévé áll, mert utána sajnos a közmunka marad csak. Addig valaki intézzen neki gyorsan egy trafikot!"Az írást közleményben ítélte az MTVA vezérigazgatója, aki elfogadhatatlannak nevezte, hogy valakit faji, nemi, etnikai, vallási hovatartozása miatt diszkrimináljanak. (A Hír24 tudósítása szerint egyébként az új állami hírcsatornán csütörtök délben nem volt hír a tüntetés.)
Orsós Róbert a híradóban utasítptta vissza a megjegyzést. A fideszes Kocsis Máté és Rogán Antal is fontosnak tartotta elítélni a „nyílt cigányozást”, Schiffer András, az LMP társelnöke viszont úgy vélte, az a rasszista, aki szerint a közmunkás egyenlő a cigánnyal.A hvg.hu már vasárnap visszautasította, hogy Tóta W. írása rasszista lenne, csütörtöki cikkük szerint pedig „Tóta W. Árpád bejegyzésének megítélésünk szerint egyetlen értelmezése lehetséges: ha egyszer bezárják a most indított 'hírtelevíziót', akkor a szóban forgó kolléga a teljesítménye miatt minden valószínűség szerint tényleg közmunka után nézhetne”
Tóta W. Facebook oldalán csütürtökön azt írta részben a demonstrációra, részben az MTVA vasárnapi tiltakozására reagálva: „eljött az ideje a bocsánatkérésnek. Nagyon bánom, hogy ilyen csúnya szóismétlés volt abban a mondatban. Egyetlen mentségem, hogy egyszerre siettem és nyerítve röhögtem az M1-en. Viszont még mindig nagyon furcsállom - különös tekintettel a BBC-standardra -, hogy ha ez ennyire hírértékű a köztévének, akkor hogyhogy pont engem nem kérdeznek meg."