Torzszülöttek viaszmásaival sokkol a bajmóci múzeum

Fotó: MTI / Komka Péter

-

Valóban élt, torzszülött emberek viaszmásait bemutató kiállítást is kínál látogatóinak a nyári szezonban Szlovákia egyik leglátogatottabb múzeuma, a bajmóci (Bojnice) kastélymúzeum. Azt mondják, a kiállításnak pozitív visszhangja van, a látogatókat megérintik a másság nem könnyű elfogadásáról szóló emberi történetek. A bajmóci intézmény az utóbbi években több, horrorisztikus elemekkel tarkított rendezvénnyel is előállt. Évente rendez kísértetfesztivált, a nyáron pedig kínzóeszközökből nyit tárlatot.


„Az emberi test katasztrófái” címet viselő bizarr kiállításon 25, különböző veleszületett testi rendellenességgel élő ember viaszmása látható. A tárlaton szereplő végtag nélküli, egy vagy három szemmel és más deformációkkal született emberek viaszbábjai teljesen valósághűek, az egykoron élt személyek fényképei alapján készültek úgy, hogy készítésük során emberi hajat és az orvostudományban használt implantátumokat is felhasználtak. Az emberi viaszmások a szentpétervári Antropológiai Múzeum munkatársainak munkái, maga a tárlat pedig már több európai országban is megfordult.A kiállítás látogatói a veleszületett rendellenességgel élő emberek életútjával is megismerkedhetnek, azzal, hogy miképpen sikerült vagy éppen nem sikerült kiegyezni helyzetükkel, és azzal is, hogyan tudtak érvényesülni

– mondta Petra Gordíková, a bajmóci kastélymúzeum külkapcsolatokért felelős menedzsere, elégedetten nyugtázva, hogy a kiállítás iránt nagy az érdeklődés, és a tárlatnak pozitív visszhangjai vannak a látogatók körében, akiknek többségét nemcsak a sokszor meghökkentő látvány fogja meg, hanem az ahhoz kapcsolódó – a másság nem könnyű elfogadásáról szóló – emberi történetek is.A tavaly csaknem 230 ezer látogatóval büszkélkedő bajmóci kastélymúzeum az elmúlt években több olyan rendezvénnyel állt elő, amely nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a létesítmény Szlovákia egyik leglátogatottabb múzeuma. Ilyen például az évente, április végén és májusban megrendezésre kerülő Nemzetközi Kísértetfesztivál is, amely a várhoz, annak egykori tulajdonosaihoz és a régióhoz kötődő legendák és mondák szabad irodalmi adaptációjára épül.


„A fesztiválon olyan történeteket mutatnak be, amelyeknek valós történelmi alapjuk van, s azokat úgy adaptáltuk, hogy a történelmet attraktív formában tudjuk megismertetni a látogatókkal” – magyarázta Petra Gordíková, megjegyezve: az elképzelés sikerét az is mutatja, hogy ez a fesztivál a leglátogatottabb rendezvényük.


Film a tavalyi kísértetfesztiválról


A bajmóci kastélymúzeum az idei nyári szezonban a „hidegrázós” látnivalók kedvelőinek még egy több száz kínzóeszközből összeállított kiállítást is kínál, ezenfelül pedig már ezen a héten kezdetét veszi a Mesekastély nevet viselő programsorozatuk is, amely elsősorban gyerekek számára kínál a vár környezetére adaptált élő meseelőadásokat.


A bajmóci kastélymúzeum részletes programkínálata a www.bojnicecastle.sk honlapon olvasható, az ott található elérhetőségeken a tárlatvezetéshez magyar lektor kísérete is igényelhető.