Október elsején lesz népszavazás a katalán függetlenségről

Fotó: AFP / QUIQUE GARCIA / AFP / QUIQUE GARCIA

-

Három ellenzéki párt kivonult az ülésteremből a szavazáskor. A liberálisok bizalmatlansági indítványt nyújtanak be.


A katalán parlament megszavazta a függetlenségi népszavazásról szóló törvényt. Az autonóm régiót kormányzó, a Spanyolországtól elszakadást támogató Junst pel Sí pártszövetség és a nacionalista baloldali Népi Egység (CUP) 72 képviselője támogatta a javaslatot. Carles Puigdemont katalán elnök október 1-jére írta ki a népszavazást. Az eseményen részt vett a katalán autonóm kormány összes tagja, és mindnyájan aláírták a népszavazás kiírásáról szóló dokumentumot.

A katalán kormány annak ellenére készül a népszavazás megrendezésére, hogy a spanyol alkotmánybíróság korábban minden erre irányuló törekvést alkotmányellenesnek nyilvánított.

A szavazáskor három ellenzéki párt, a Spanyolországban kormányzó konzervatív Néppárt, a katalán szocialista párt és a Ciudadanos liberális középpárt képviselői elhagyták az üléstermet.


Előrehozott választást akarnak

A Ciudadanos bizalmatlansági indítvány nyújt be Carles Puigdemont katalán elnökkel szemben – mondta Inés Arrimadas, a pártszervezet elnöke azután, hogy Barcelonában a parlament megszavazta a függetlenségi népszavazásról szóló törvényt.

"Ez az egyetlen politikai út, ami maradt nekünk" – mondta a katalán ellenzék legnagyobb pártjának vezetője, aki ennek érdekében minden ellenzéki párttal felveszi a kapcsolatot.

A kezdeményezés célja, hogy előrehozott választásokat tartsanak Katalóniában.