Törvényi felhatalmazás nélkül hallgatta le a telefonokat az NSA

-

Fordulópontot jelenthet az NSA-ügyben az amerikai fellebbviteli bíróság csütörtöki döntése, amely kimondja, hogy nem volt törvényi felhatalmazás arra, hogy a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) adatokat gyűjtsön az amerikai állampolgárok telefonhívásairól. Ez az az ügy, amit az azóta Oroszországban élő Edward Snowden 2013-ban kiszivárogtatott.


A manhattani székhelyű fellebbviteli bíróság döntése szerint az alsóbb szintű szövetségi bíróság bírója hibázott, amikor elvetette az Amerikai Polgári Jogi Unió keresetét, amely megkérdőjelezte az NSA megfigyelési programjának alkotmányosságát. Az alsóbb szinten a bíró további megfontolásra visszautalta az ügyet.


A bíró 2013 decemberében a Patriot törvényre hivatkozva utasította vissza a keresetet. A patriot törvényt a szeptember 11-i terrortámadások után fogadtak el, a terrorizmussal gyanúsított személyek megfigyeléséről rendelkezik. Az NSA erre a törvényre hivatkozva gyűjti össze szinte az összes amerikai vonatkozású telefonhívásra vonatkozó adatokat, így nyomoz a feltételezett terroristák kommunikációja után.

A szövetségi fellebbviteli bíróság szerint azonban ez a törvény nem hatalmazza fel az ügynökséget a telefonhívások metaadatainak gyűjtésére.