Törvénygyár: több mint 20 zárószavazás lesz a parlamentben

-

A képviselők megválasztják a Magyar Nemzeti Bank felügyelőbizottságát is.


A házelnök előzetes napirendi javaslata alapján az ülés reggel 9 órakor napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, majd kivételes eljárásban a belügyminiszter határzárral, valamint migrációval összefüggő legfrissebb módosítását tárgyalják, amelyet nem sokkal később el is fogadhatnak.

Dönthetnek az új típusú személyi igazolványról, az úgynevezett e-kártya bevezetéséről, emellett több egészségügyi, oktatási, valamint sport témájú javaslatról is, például arról, hogy megrendeznénk a 2024-es olimpiát. A felsőoktatási törvényt is módosíthatják, emiatt tüntettek vasárnap este a Kossuth téren. Megszavazhatják azt a tervezetet is, amelynek alapján már fizetnie kell annak, aki közérdekű adatot igényel.

A képviselők a Magyar Nemzeti Bank felügyelőbizottságának elnökét és tagjait is megválaszthatják. A testületet a fideszes Papcsák Ferenc vezetheti, a parlament gazdasági bizottsága korábban a Fidesz (Madarász László), a KDNP (Szényei Gábor András), valamint a Jobbik (Nyikos László) jelöltjét támogatta a felügyelőbizottsági tagságra. Veres Jánost akarta volna az MSZP, de őt a bizottság fideszes elnöke, Rogán Antal elfogadhatatlannak tartotta. Róna Péter közgazdász – az LMP jelöltje – egyetlen szavazatot sem kapott.