Törvényben kötelezik karitatív tevékenységre Andy Vajnát

Fotó: MTI/MTVA / Mohai Balázs / MTI/MTVA / Mohai Balázs

-

A kaszinótulajdonosoknak ezentúl áldozniuk kell a szerencsejátékosok leszoktatására.


Az újonnan benyújtott adótörvénycsomag új feladatot ró a kaszinókra azzal, hogy a befizetendő játékadójuk 3 százalékát játékosvédelmi vagy karitatív célra kell fordítaniuk. Ez januártól évente mintegy 200 millió forintról szól.


A jogszabály tervezete több lehetőséget is ad ennek a célnak a teljesítésére. A kaszinók fenntarthatnak például ingyenesen hívható zöldszámot, amelyen az érdeklődőknek elmondják a játékszenvedély káros hatásait. De az is lehet, hogy egyszerűen csak folyamatosan tájékoztatják a hazardőröket, hol találnak olyan szociális ellátást, amely enyhíteni tud pszichés és egyéb gondjaikon. Végül együttműködhetnek a szerencsejátékkal kapcsolatos, esetleges káros mentális, pszichikai vagy szociális hatások megelőzésében, kezelésében.

Játékadóból idén 39,7 milliárd forintot, jövőre pedig 41,2 milliárd forint bevételt vár a kormány. Ebből mintegy 6-7 milliárd forintot fizetnek be a játékkaszinók, amelyeknek többsége a filmproducer-vállalkozó Andy Vajna érdekeltsége.

A játékadóból egyébként 9-10 milliárd forinttal részesül a Nemzeti Kulturális Alap, és jut pénz belőle különböző sportszervezeteknek. A hatos lottó játékadója pedig teljes egészében a Magyar Nemzeti Filmalapé, amellyel szoros együttműködésben tevékenykedik Andy Vajna a filmszakma megújításáért felelős kormánybiztosként.