Törvénybe foglalnák, hogy kérni nem, csak elfogadni lehet a hálapénzt

Fotó: RIA Novosti / Fedorenko Vladimir

-

Jogszabály-módosítással egyértelműsíthetik a hálapénz elfogadásának törvényi hátterét – írja az mno.hu. Eszerint a jövőben nem minősülne bűncselekménynek, ha egy egészségügyi dolgozó utólag fogadna el valamilyen juttatást egy pácienstől, aki ezzel elégedettségét kívánja kifejezni.


Az Igazságügyi Minisztérium által kezdeményezett törvénymódosítási javaslatban a hálapénz elfogadásának esetleges büntetőjogi fenyegetettségét kívánja csökkenteni a jogalkotó – kommentálta a lapnak a kormány elé még nem került javaslatot Magyar Gábor ügyvéd. Az egyes büntetőjogi törvények módosításáról szóló tervezet egyik pontja tehát arról szól, hogy ha a beteg pusztán elégedettségét akarja kifejezni a hálapénzzel, és azt a kezelő orvos elfogadja, akkor mindez nem minősül vesztegetésnek. Ugyanakkor bűncselekménynek minősülne az eset, ha az előny elfogadása a kötelességszegés célzatával történik, vagyis az orvos az egyébként ingyen járó ellátást valamilyen juttatáshoz kötné.Rezidensek: a hálapénz minden formája tűrhetetlen

Dénes Tamás, a Magyar Rezidensszövetség elnöke viszont nem ért egyet a módosítással, szerinte a hálapénzrendszer elűzi az orvosokat Magyarországról, ezért ennek a „szoftkorrupt” rendszernek a konzerválása súlyos hiba lenne a jogalkotótól. Mint mondta, a hálapénzrendszer megszüntetése tekintetében álláspontjuk nem változott: az államnak kell garantálnia az egészségügyben dolgozók – akár lépcsőzetes – bérrendezését, amely után a hálapénz minden formáját és a „rendszer” minden résztvevőjét büntetni kell. Hozzátette, a bérrendezésnek épp a hálapénz miatt nincs meg sem a politikában, sem a társadalomban a támogatottsága.


A Legfőbb Ügyészség már tavaly jogszabály-módosítást kezdeményezett a hálapénz ügyében, miután elemezte a rezidensszövetség által felvázolt jogi problémákat. Az ügyészség szerint nem egyértelmű a törvényi megfogalmazása annak, hogy a hálapénz elfogadása passzív gazdasági vesztegetésnek minősül-e.