Törvénnyel rúgja ki a lengyel közmédia vezetőit a lengyel parlament

-

A lengyel parlament alsóháza, a szejm, az abszolút parlamenti többséget élvező Jog és Igazságosság (PiS) szavazataival jóváhagyta a médiatörvény módosítását. Nemzetközi médiaszervezetek és az ellenzék is tiltakozott ellene.


A tervezett közmédiareform előkészítő szakaszát indító jogszabály mellett a 460 fős szejmben a PiS 228 jelenlévő képviselője szavazott. Ellene voksoltak az ellenzéki Polgári Platform (PO), valamint a Nowoczesna párt képviselői. A harmadik legnagyobb parlamenti csoport, a Kukiz´15 képviselőinek többsége - két igennel szavazó kivételével - tartózkodott.

A jogszabály - melyről hamarosan a parlamenti felsőház is tárgyal - azonnali hatállyal megszüntetné a közszolgálati rádió és televízió jelenlegi vezetésének mandátumát. Az eddig a több részvénytársaság keretében működő média - a rádió és a tévé - vezetőit ezentúl a kincstárügyi miniszter nevezné ki.
A szakmai felügyeletet továbbra is az öttagú, a szejm, a szenátus és az államfő jelöltjeiből álló médiatanács (KRRIT) gyakorolná.

A PiS átmenetinek szánja a változásokat, a jövő év első felében végrehajtandó reform során a közszolgálati rádiót, a televíziót és a PAP hírügynökséget nemzeti kulturális intézményekké alakítanák át, más szervezeti struktúrával és megváltozott finanszírozással.

A törvénymódosítás erős ellenzéki tiltakozásokat váltott ki. Emellettaz Európai Újságíró Szövetség (EFJ), az Európai Újságírók Szövetsége (AEJ), az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (EBU), valamint a Riporterek Határok Nélkül (RSF) tiltakoztak közös nyilatkozatban, többek között azzal érvelve, hogy a javasolt változtatások megszüntethetik a lengyel közszolgálati média sokszínűségét és irányításának függetlenségét szavatoló garanciákat.