Törvénnyel gyorsítaná fel a Fidesz a brókerkárosultak kárpótlását

Fotó: VS.hu / Kozma Zsuzsi

-

A Fidesz olyan törvényjavaslatot tervez, amely lehetővé tenné, hogy a brókerbotrányok károsultjai előbb juthassanak a pénzükhöz. A folyamatot úgy gyorsítaná fel, hogy a kártérítést leválasztaná a büntetőeljárástól. Hétfőn a Fidesz már benyújtott egy olyan törvényt, amely megakadályozná, hogy a brókercégek vezetői kimentsék a vagyonukat.


Több törvényjavaslatot is tervez a Fidesz az elmúlt hetekben kirobbant brókerbotrányok miatt – értesült a VS.hu.

A hétfői, vagyonzárra vonatkozó javaslat után, úgy tudjuk, a Fidesz néhány hét múlva egy olyan javaslatot is be akar nyújtani, amely előrehozná a kártérítési folyamatot. A jelenlegi szabályok szerint a kártérítéssel meg kell várni a büntetőeljárást. A Fidesz jelenleg formálódó javaslata leszakítaná a kártérítést a büntetőeljárástól.

A tervezet a polgári jogi igények, a kártérítési igények kielégítését szolgálná. Ezek fedezete lehetne a brókerbotrányban érintett cégek vagyona, valamint részben a vállalatok vezetőinek vagyona. A károsultak köre a Quaestor esetén is meglehetősen nagy: 22 ezer embernek fejenként 6 millió forint alatti összege, 10 ezer embernek fejenként 6 millió forint feletti pénze, hét embernek pedig százmilliót meghaladó vagyona ragadt bent.

A jelenleg kidolgozás alatt álló jogszabály lehetővé tenné a csoportos perképviselet lehetőségét is.

A Fidesz hétfőn már benyújtotta az Országgyűlésnek azt a javaslatát, amely lehetővé tenné, hogy a brókerbotrányban érintett vállalatok cégcsoportjai, valamint a vállalatok vezetői vagyonukkal is felelősséget vállaljanak az okozott károkért. A javaslat újdonsága, hogy a büntetőeljárás előtt az ügyész kezdeményezésére a bíróság elrendelheti azon pénzügyi szervezetek vagyonának a zárolását, amelyek 50 millió forintot meghaladó kárt okoztak.

A zár alá vétel vonatkozhatna a kapcsolt vállalkozásokra is, továbbá az említett szervezetekben befolyásoló részesedéssel rendelkezőkre. Egy kormánypárti politikus szerint ezzel azt kívánják megakadályozni, hogy offshore cégeken keresztül mentsék ki a társaság vagyonát. Az úgynevezett offshore klauzulát azonban a hivatalos kommunikációban várhatóan nem fogják használni.

A javaslat azt is lehetővé teszi, hogy a brókerbotrányban érintett cégtulajdonos vagyonát akkor is lehet zárolni, ha az időközben kiszállt a társaságból. A kormánypárti politikus ezt „lex Pintérnek nevezte”, arra utalva, hogy a Buda-Cash Brókerház alapítója, Pintér Zoltán tavaly vált meg Buda-Cash-részvényeitől. A Magyar Nemzeti Bank szerint azonban a cégnél elkövetett visszaélések akár tíz éve is folyhattak.

A Fidesz komoly nyomást igyekszik gyakorolni, hogy a brókerbotrányban érintett összes gyanúsított kezén csattanjon a bilincs – fogalmazott a javaslatok előkészítésére rálátó politikus. A fideszes arra is utalt, hogy Tarsoly Csabát, a 150 milliárdos fiktív kötvénykibocsátással gyanúsított Quaestor-csoport – immár volt – vezetőjét eddig még ki sem hallgatta a rendőrség.