Történelmi vacsorára készül a két Kína vezetője

-

A kínai hírügynökség megerősítette a tajvani és a kínai elnök találkozóját. A tajvani ellenzék aggódik a sziget státusza miatt, hiszen 1949 óta mindkét fél önmagát tekinti az igazi, legitim Kínának.


A kínai hivatalos hírügynökség szerdán megerősítette, hogy a hétvégén Szingapúrban találkozik egymással a kínai és a tajvani elnök, Hszi Csin-ping és Ma Jing-csiu. Pekingben közölték, a két politikus a kínai szárazföld és Tajvan „vezetőjeként” találkozik majd egymással, és az „úr” megszólítást fogják használni, lévén, hogy a Kínai Népköztársaság területe részének tekinti a gyakorlatilag önálló államként működő szigetet.

A pekingi kormány tajvani ügyeket felügyelő hivatalának vezetője, Csang Cse-csün az eseményt történelminek, illetve a kétoldalú viszonyban „mérföldkőnek” nevezte. A két vezető megbeszélése, majd közös vacsorája szerinte a Tajvani-szoros két partja közti kapcsolatok békés fejlesztését, az együttműködés elmélyítését, valamint a térségi béke és stabilitás védelmét szolgálja.

Charles Csen tajvani elnöki szóvivő közleményében már kedden bejelentette, hogy Ma és Hszi megbeszélését szombaton tartják Szingapúrban, de nem közölt érdemi részleteket. Szűkszavúan csak annyit jelzett, hogy a két elnök kétoldalú érdeklődésre számot tartó kérdésekben folytat eszmecserét. „Ma elnök látogatásának célja egyrészt a béke biztosítása a Tajvani-szoros két oldalán, valamint a szoros status quójának fenntartása” – mondta a szóvivő, aki azt is elárulta, hogy semmilyen megállapodást vagy közös nyilatkozatot nem írnak alá.

A Reuters hírügynökség idézte a legfőbb tajvani ellenzéki erőnek, a Demokratikus Haladó Pártnak (DPP) egyik vezetőjét, aki felszólította a tajvani elnököt: nyugtassa meg a kedélyeket saját államában azzal kapcsolatban, hogy ez a találkozó nem jelent részéről túlzott engedményeket, vagyis hogy nem fogja károsan befolyásolni Tajvan jelenlegi státusát. „A jelenlegi helyzetet alaposan meg kell magyarázni a népnek, és meg kell nyugtatni, hogy Ma elnök semmi olyan túlzott ígéretet nem tesz Kínának, amely károsítaná Tajvan jelenlegi státusát és hosszú távú érdekeit” – mondta a hírügynökségnek Joseph Wu, a párt főtitkára.

A kínai polgárháború végén, 1949-ben a Csang Kai-sek által vezetett nacionalisták Tajvanra vonultak vissza a győztes kommunisták elől. Hivatalosan ma is Kínai Köztársaságnak tekintik magukat, de a nemzetközi közösség a Kínai Népköztársaságot ismeri el, amely saját területének tekinti a szigetet. Kína és Tajvan között akkor enyhült a feszültség, amikor 2008-ban Tajvanon a Kuomintang párt vezetőjét, Ma Jing-csiut választották meg elnöknek, majd 2012-ben ismét megnyerte az elnökválasztást. Mandátuma jövőre jár le, s a januári elnökválasztáson a közvélemény-kutatások szerint a Pekinggel távolságot tartó DPP jelöltje, Szu Cseng-csang indul nagyobb eséllyel.