Történelmi népszavazáson döntenek az EU és a saját sorsukról a britek

Fotó: DPA / MICHAEL KAPPELER

-

Az eredményt várhatóan hajnalban tudjuk meg.


Négy hónap kíméletlen kampány után a szavazók arról dönthetnek, hogy az Egyesült Királyság az EU része maradjon-e, vagy hagyja el a közösséget.

A választási bizottság szerint rekordszámú, 46 és fél millió választó vehet részt a népszavazáson. A szavazóhelyek magyarországi idő szerint este 11-kor zárnak. A furcsa, érdekes és szokatlan szavazóhelyekről a Guradian közöl egy képgalériát.

Az Egyesült Királyság történetében ez csupán a harmadik országos népszavazás - írja a BBC.


Ki vezet?

Az előrejelzések szerint nagyon szoros lesz az eredmény. A legfrissebb telefonos közvélemény-kutatás az EU-tagságra voksolók kismértékű, négy százalékpontos vezetését mérte - írja a Guardian. Az online-felmérések viszont - egy kivételével - azt jelzi, hogy a Brexit támogatói vannak többségben.


A hírre jelentősen erősödött a font. A briteket többször is figyelmeztették az elemzők: ha kilépnek az EU-ból, az angol font jelentősen gyengülni fog. Sorog György például azt írta, hogy a kilépés recessziót és munkanélküliséget eredményezne az Egyesült Királyságban, és néhány spekuláns kivételével mindenki szegényebb lenne.


Csalástól tartanak

Nagyon sok szavazó hozott magával saját ceruzát és tollat, és azokat használják a szavazófülkében - írta a Guardian olvasója egy szavazókörből. Szerinte aggasztó a bizalomhiány, és feltételezi, hogy valakik azt híresztelik: a kormányzat olyan íróeszközöket biztosított, amiket később ki lehet törölni, hogy megváltoztathassák a voksolás eredményét. Ami, a Guardian olvasója szerint, nevetséges feltételezés.

Az El Mundo Winston Churchill unokájával közölt interjút. Nicholas Soames szerint nagyapja, a legendás háborús kormányfő az EU-tagságra szavazna. A spanyolokat egyébként felettébb foglalkoztatja a népszavazás kimenetele. Ami nem csoda: májusban a spanyolországi turisták harmada érkezett az Egyesült Királyságból. Tavaly a britek 14 milliárd eurót költöttek el Spanyolroszágban, azaz másodpercenként 444 eurót - írja az El Espanol.