Történelmi kisgéppel, történelmi utat tett meg a brit pilótanő

Fotó: AFP / PETER PARKS

-

Tracey Curtis-Taylor Angliából repült Ausztráliába, és ezzel nyitott pilótafülkés, 1942-es Boeing Stearman gépével sikerült újra megtennie azt a 21 ezer kilométeres utat, amivel Amy Johnson 1930-ban történelmet írt.Az 53 éves Taylor-Curtis három hónap alatt tette meg a kétfedelű géppel az utat. Október 1-én indult Farnboroughból és Európa, a Közel-Kelet és Ázsia fölött repülve ért Ausztráliába. A 13 000 mérföldes - csaknem 21 000 kilométer - út alatt Bécsben, Isztambulban és Ammanban is megállt, majd Pakisztán, India, Thaiföld, Malajzia és Indonézia fölött folytatta, míg végül decemberben Ausztráliába ért.


Az utat először Amy Johnson brit pilótanő tette meg 1930-ban, aki az első női pilóta volt, aki egyedül repült Angliából Ausztráliába. Johnson a brit légierő pilótája volt a második világháborúban, és 1941 január 5-én szenvedett balesetet. Elfogyott az üzemanyag, mire ejtőernyővel kiugrott a gépből, és még élt, amikor a Temze torkolatába zuhant. Sikertelenül próbálták kimenteni a jéghideg vízből. A megmentésére siető hadihajó propellerei tépték szét, holttestét sem találták meg soha.

Taylor-Curtis csaknem napra pontosan Johnson halálának évfordulóján érkezett Darwinba, ugyanoda, ahol elődje is földet ért 86 évvel ezelőtt.