Történelmi jelentőségű koncertet adott a Rolling Stones Kubában

Fotó: Getty Images / Joe Raedle

-

A zenekar lemezeit évtizedekig csak titokban lehetett hallgatni a kommunista Kubában, most százezrek előtt játszottak Havannában.


Egyhamar nem fogják elfelejteni ezt a hetet Kubában: előbb Barack Obama személyében hosszú évtizedek után látogatott először amerikai elnök a karibi szigetországba, majd minden idők egyik legnagyobb rockzenekara is fellépett végre.


Bár a Stones nem az első híres nyugati rockzenekarként koncertezett az országban – ebben másfél évtizeddel megelőzte Jaggeréket a Manic Street Preachers –, az ő fellépésük mégis egyértelműen a politikai változások jele.

„Tudjuk, hogy évekkel ezelőtt még a zenénk hallgatása is nehézséget jelentett Kubában, de most itt vagyunk a csodaszép országotokban. Végre változnak az idők!" – mondta diadalmasan Mick Jagger péntek este a Ciudad Deportiva stadionban, ahol kétszázezernél is többen zsúfolódtak össze a Stones ingyenes koncertjére.

Az enyhülés jeleként idén már lépett fel nyugati popsztár Havannában a Major Lazer személyében, de a Rolling Stones azért más szint, az ő koncertjük tényleg jelképe lehet a nyitásnak, pláne ilyen kevéssel Obama látogatása után.

A mintegy kétórás koncerten ez volt Jagger legpolitikusabb szövege, ezt leszámítva gondosan kerülte a politizálás látszatát is. A zenekar a Jumpin' Jack Flash-sel kezdte a műsort, melyet a VIP-páholyban néhány kubai politikus is megtekintett (bár sem Fidel, sem Raul Castro nem volt jelen), ott volt viszont hírességnek Naomi Campbell és Richard Gere is.

A Stones természetesen eljátszotta az összes nagy slágert a Sympathy for the Deviltől kezdve az Angie-n át a Brown Sugarig, a koncertet pedig a Satisfactionnel fejezte be. A Guardian tudósítójának egy havannai főiskolás lány annyit mondott: „Csodálatos volt, ennél már csak az lehetett volna jobb, ha a Beatlest látjuk."

Voltak a megkérdezettek között azért olyanok is, akik szerint a kommunista rezsim megpróbálja majd a Stones-koncertet a saját céljaira felhasználni, és szerintük Kuba messze van még attól, hogy igazi változásokról lehessen beszélni. De tény, hogy ez a koncert talán egy nagy lépés lehet a szabadság felé vezető úton.