Történelmi hívás: Barack Obama telefonon beszélt Raul Castróval

-

Nem derült ki, ki hívott kit, és az sem, miről beszéltek. De hamarosan találkoznak is.


Először Jorge Leganoa, a kubai hivatalos hírügynökség igazgatóhelyettese árulta el a Facebookon, hogy az Amerikai Államok Szervezetének (AÁSZ) ma kezdődő panamai csúcstalálkozója előtt – még szerdán – a két ország vezetője beszélt egymással telefonon. Ilyesmire az elmúlt 50 évben mindössze egyszer volt példa.

A telefonhívásról szóló híreket később az amerikai Fehér Ház is megerősítette.

Az amerikai és a kubai elnök csütörtökön érkezett meg Panamavárosba az AÁSZ csúcstalálkozójára, amelyen a tervek szerint sort kerítenek első közvetlen megbeszélésükre, véget vetve ezzel a Havanna és Washington viszonyában több mint fél évszázada tartó „jégkorszaknak".

Csütörtök este egyébként a sajtó által „történelminek" minősített találkozót tartott egymással John Kerry amerikai és Bruno Rodríguez kubai külügyminiszter is. Ezzel több mint fél évszázada, a kubai forradalom kezdete óta először tárgyalt egymással a két ország diplomáciájának vezetője.

A harmincnégy amerikai államot tömörítő szervezet csúcstalálkozója néhány hónappal követi Barack Obama amerikai és Raúl Castro kubai elnök december 17-i bejelentését arról, hogy Washington és Havanna több mint ötven év után újra felveszi a diplomáciai kapcsolatokat egymással, és az Egyesült Államok megszünteti a szigetországgal szembeni gazdasági embargót.