Történelmi helyszínen játsszák a hírhedt császárról szóló rockoperát

-

A művészettörténész szerint az előadások után nagyobb lesz a kár, mint a haszon.


Rendkívüli helyszínen mutatják be jövőre a Neróról szóló rockoperát: az ókori Róma szívében, a Forum Romanummal szomszédos egykori császárpaloták területén. Az Isteni Nero (Divo Nerone) díszletét a Francesca Lo Schiavo–Dante Ferretti Oscar-díjas olasz díszlettervező páros alkotja. Zenéjét az argentin Luis Bachalov és az olasz Franco Migliacci, a két Grammy-díjjal kitüntetett szövegíró, lemezproducer szerezte.

A szereposztás és a történet részletei még nem ismertek, de Gino Landi rendező és koreográfus azt mondta, hogy az előadás látványa méltó lesz Nero császárhoz: mozgatható színpadokon 12 énekes és 26 táncos lép fel, és további százan dolgoznak majd a fény- és hangeffektusokban gazdag operán.

Rendkívüli a helyszín is. Nero császár élete a Vigna Barberini-kertben, a Forum Romanummal szomszédos Palatinus-dombnak a Colosseumra néző mezején kel életre. Az első előadás június elsején lesz, de az előadásonként háromezer jegy már interneten foglalható. A tervek szerint egész jövő nyáron minden este, felváltva olasz és angol nyelven lesz előadás.


Restaurálásra is jut

A nézőtér szektorai az ókori római beosztást követik, vagyis a szenátoroknak fenntartott helyek egyenként 180 euróba (55 ezer forintba), a lovagoké 125 euróba, a katonák szektorában lévők 80 euróba, a köznép ülései 45 euróba kerülnek. A római lakosok tízszázalékos engedményt kapnak. A rockopera költségeit nem hozták nyilvánosságra. A bevétel három százalékát Nero császár egykori Aranypalotájának (Domus Aurea) restaurálására ajánlják fel.

Tomaso Montanari olasz művészettörténész viszont elítéli az ókori régészeti helyszínek tönkretételét. Szerinte hiába nagy a bevétel, és hiába segítik ezzel a műemlékek karbantartását, Rómának nem szabad áruba bocsátani kulturális örökségét. Szerinte a rockopera hangereje okozta rezgések miatt nagyobb lesz a kár, mint a haszon.

A közeli Circus Maximus mezején nyáron David Gilmour, a Pink Floyd együttes gitárosa és Bruce Springsteen amerikai rockénekes lépett fel, koncertenként százezres közönség előtt.