Történelmi bukás a brit baloldalon, Cameron a győzelem küszöbén

Fotó: AFP / GEOFF CADDICK

-

Mind az angol, mind a skót Munkáspárt számára a vártnál sokkal rosszabbul alakult az eddigi adatok szerint a brit parlamenti választások eredménye: Ed Millibandnek a jelek szerint nincs esélye kiütni a kormányzásból David Cameront, akinek – a szintén nagyon leszerepelt Liberális Demokrata Párt tíz képviselőjével – éppen meglehet a kormányalakításhoz szükséges többsége az alsóházban. A Labour nem mástól, mint Boris Johnson londoni polgármestertől kapott iránymutatást arra, miért „kúrták el”.


Lesz népszavazás Nagy-Britanniában 2017-ben az ország uniós tagságáról, de a többség a maradás mellett voksol majd – a VS.hu tudósítójának erről beszélt csütörtök késő éjszaka a budapesti brit nagykövetségen tartott választási parti több brit meghívottja is, amikor gyors értékelést kértünk tőlük, akkor még az exit poll alapján. Az eredményt ugyanakkor mindenki meglepetésnek tartotta.

A legtöbb közvélemény-kutató ugyanis körülbelül 290 mandátumot jósolt a Konzervatív Pártnak, és alig kevesebb (260-280 képviselői helyet) a Labournek. Ezek alapján mindkét nagy párt messze volt a 650 fős alsóházban a többséghez szükséges 326 helytől, így mindenki azt számolgatta, a lehetséges koalíciós partnerek (a toryknak a Liberális Demokraták, a Munkáspártnak pedig a Skót Nemzeti Párt), hogyan szerepelnek majd.


Éppen meglehet a 326

Ehhez képest a BBC által közölt, még mindig nem végleges adatok szerint David Cameron pártja 316 egyéni körzetet hódított el. Ráadásul az egyébként katasztrofálisan szereplő koalíciós partner Liberális Demokrata Pártnak jósolt tíz hellyel (eddig 57 volt nekik) éppen meglehet a szükséges 326 képviselő, így a kora reggeli előrejelzések szerint David Cameron marad Nagy-Britannia miniszterelnöke.


Ed Miliband ma búcsút inthet


Ehhez képest az Ed Miliband vezette Labour messze a várakozások alatt szerepelt, és várhatóan csak 239 képviselőjük lesz. Ez még akkor sem lenne elég kormányalakításhoz, ha esetleg szövetségre lépnének a Skóciát letaroló Skót Nemzeti Párttal (SNP), melynek 58 hely néz ki jelenleg, hiszen így is csak 297 mandátumuk lenne, ehhez a Zöldek kettő, és a többi kisebb – főként regionális – párt esetleges további mandátuma jöhetne még.


Mindez azonban csak elvi lehetőség, hiszen az már biztos, hogy Cameron kap megbízást II. Erzsébettől, és a jelenlegi állás szerint kormányt is alakít majd. Ráadásul, ha minden kötél szakad, az észak-ír Demokratikus Unionista Párt eddig már biztosnak látszó nyolc mandátuma is szóba jöhet Cameron számára, aki így nyugodtan visszautasíthatja a szélsőjobboldali, EU-ellenes Brit Függetlenségi Párt (UKIP) dörgölőzését a maga két mandátumával. (A UKIP vezére, Nigel Farage nem nyerte meg körzetét, így hiányozni fog a parlamentből.) Egyébként jól jelzi a brit választási rendszer abszurditását, hogy a UKIP-nek népesebb szavazótábora van, mint az SNP-nek, utóbbi mégis 27-szer több képviselői helyet szerzett.

Cameron a BBC szerint egyelőre úgy reagált, „nagyon erős éjszakájuk volt”. Boris Johnson, az extravagáns londoni konzervatív polgármester (akit egyébként Cameron lehetséges utódjaként is emlegetnek a Konzervatív Párt élén) pedig a Munkáspártnak adott tanácsot: „Alapvető hiba volt a Labour-től, hogy centrista politikával próbálkoztak. Elkúrták”. (Johnson az „it was a goof” kifejezést használta, aminek a baklövés, elkúrás, bénázás is lehet a fordítása.)


Cameron kormányfő maradhat


Jóllehet Johnson ítélete sem áll meg teljesen. Miliband rengeteget beszélt arról, hogy a brit gazdaság elmúlt évekbeli eredményeiből a „keményen dolgozó embereknek” is részesedniük kell, és többek között rezsiplafon bevezetését is ígérte. A jelek szerint ez nem volt elég, és úgy tűnik, Milibandnek már nem is lesz alkalma javítani. Minden várakozás szerint még péntek délelőtt beadhatja a lemondását – csakúgy, mint a Skóciában szinte megsemmisült Scottish Labour vezetése.

A font 1.5 százalékos erősödéssel reagált a hírekre a dollárhoz képest, Nick Parsons, a National Australian Bank szakértője azt nyilatkozta, a „City rémálma egy Labour-SNP koalíció volt, nem csak ezt sikerült elkerülni a jelek szerint, de stabil kormány is alakulhat a toryk vezetésével”.

A nagy kérdés most Európa számára, hogyan folytatja Cameron. A kormányfő 2017-ig az EU-brit kapcsolatok újratárgyalását, valamint népszavazást ígért a monarchia uniós tagságáról. Az újratárgyalás kellően általános ígéret ahhoz, hogy később bármi lehessen belőle, egy esetleges referendum eredménye viszont elég kétségesnek tűnik pillanatnyilag. A Budapesten tartott brit választási parti – egyébként EU-tagság-párti – vendégei is főleg abban bíztak, hogy több felmérés szerint nő az inkább maradók tábora.