Történelmi bejelentés: az ETA baszk terroristái átadják fegyvereiket

Fotó: AFP / LLUIS GENE

-

Párizs és Madrid továbbra sem akar tárgyalni a szakadárok fegyvereseivel. A hivatalos álláspont szerint a leszerelését cserébe semmit sem adnak.


A baszk terrorszervezet, az ETA várhatóan április 8-ig teljesen lefegyverzi magát és közli az elrejtett fegyverek és robbanóanyagok lelőhelyeit is – írta a Le Monde. A lap értesülését a baszk elnök hitelesnek nevezte. Az ETA hivatalosan egyelőre nem tett bejelentést. Az első értesülések arról szóltak, hogy az ETA pénteken a lapokban közzétesz egy listát a fegyverek rejtekhelyeiről, hogy elősegítse a lefegyverzési folyamatot.

A francia lap Jean-Noël Etcheverryre hivatkozva írta, hogy a terrorszervezet április 8-án a teljes leszerelés keretében átadhatja a Baszkföld franciaországi területén elrejtett fegyverek és robbanóanyagok rejtekhelyét. Etcheverry a baszk Bizi nevű környezetvédelmi és társadalmi mozgalom vezetője, tavaly decemberben Franciaországban az ETA fegyvereinek lefoglalására irányuló akcióban tartóztatták le.


Teljes és egyoldalú

Inigo Urkullu baszk elnök San Sebastianban azt mondta, hogy kormánya a leszerelés lehetőségéről közvetlen tájékoztatást kapott. Szerinte a leszerelésnek egyoldalúnak, visszafordíthatatlannak, teljesnek és törvényesnek kell lennie. A baszk elnök szerint történelmi lehetőségről van szó, eléréséhez a spanyol és a francia kormány együttműködését is kérte.

Ínigo Méndez de Vigo szóvivő szerint a spanyol kormány álláspontja szemernyit sem változott az elmúlt hat évben a terrorizmussal kapcsolatban. "Nagyon világos és tiszta:


az ETA-nak két dolgot kell tennie, lefegyvereznie és feloszlatni magát"

– mondta. Juan Igancio Zoido spanyol belügyminiszter a Twitteren azt írta, hogy a lefegyverzésért cserébe az ETA nem kap semmit.


Nem tárgyalnak

A terrorszervezet öt és fél évvel ezelőtt, 2011 októberében jelentette be, hogy felhagy a fegyveres akciókkal és beszünteti tevékenységét, de nem oszlatta fel magát és fegyvereit sem adta át. Bár egyeztetést kezdeményezett a spanyol és francia kormánnyal, ám azok jelezték: nem tárgyalnak a terroristákkal.

A spanyol és francia hatóságok közösen kutatnak a fegyverek után a határ mindkét oldalán. Legutóbb a múlt héten földbe rejtett hordókban találtak robbanóanyagot.

A Baszkföld függetlenségéért küzdő terroristák 43 év alatt több mint nyolcszáz embert gyilkoltak meg.