Történelmi alkotmányreform jöhet Olaszországban

Fotó: AFP / VINCENZO PINTO

-

A miniszterelnök szerint stabilabb kormányzás lesz, a kritikusok szerint viszont fasizmus.


Az olasz parlament kedden elfogadta Matteo Renzi miniszterelnök alkotmányreformra vonatkozó javaslatait, így az elkövetkező népszavazás függvényében Olaszországban jóval stabilabb kormányzások jöhetnek - írja a Reuters.

Renzi szerint az alkotmányos reformmal véget érhet a forgóajtó-kormányzások kora, amely olyannyira megnehezítette az ország adósságkezelését is. A miniszterelnök megígérte, hogy amennyiben az októberre várt népszavazáson elbukna a reform, úgy lemond.


Szenátus kilőve, kétfordulós választás jöhet

Renzi alkotmányreformjának sarokköve a választott szenátus eltörlése, és vétójogának szűkítése lenne, amely nagyban megnehezítette Renzi szerint a kormányzást. A miniszterelnök úgy kommentálta, hogy "mától Olaszország Európa legstabilabb országa".

Renzi másik fő javaslata az alsóházi képviselők kétfordulós választásának bevezetése volt. A szenátus jogköreinek megnyírása és a kétfordulós választás Renzi szerint lehetőséget ad majd arra, hogy egy kormány kitölthesse végre az ötéves mandátumát, amelyre nem volt példa a második világháború óta Olaszországban.


Lopakodó fasizmus

Renzi kritikusai szerint azonban az alkotmányreform kiiktatja a fékek és egyensúlyok rendszerét, amelyeket azért tettek bele az alkotmányba, hogy ne emelkedhessen fel még egyszer egy olyan vezető, mint a fasiszta diktátor, Benito Mussolini.

Monica Gregori baloldali képviselő szerint Renzi "ördögi reformja" nem más, mint az elnöki rendszer visszaállítása, mivel minden hatalmat egyetlen ember kezébe adna.

Mivel a parlament elfogadta Renzi reformjavaslatait, így a miniszterelnök úgy érezheti, hogy kormánya és maga is megerősödött az utóbbi idők politikai botrányai és gazdasági nehézségei ellenére is. Múlt héten az iparügyi miniszternek kellett lemondania korrupciós vádak miatt, és a legutóbbi közvélemény-kutatások szerint ha a választási rendszert is érintő reform már életbe lépett volna, akkor a rendszerellenes Ötcsillag Mozgalom nyerné meg a választásokat.