Történelmet írt az idei Tony-gála

Fotó: Getty Images / Theo Wargo

-

Elsöprő sikert aratott a Tony-díjak vasárnap esti átadóján a Broadway bombasikerű musicalje, a Hamilton, amely az amerikai színházi szakma 11 díját nyerte el. Először történt meg, hogy a musical kategória mind a négy színészdíját fekete jelölt kapta.


A jubileumi, 70. Tony-díjátadóra rányomta a bélyegét az orlandói melegbárban vasárnap hajnalban elkövetett, 50 halálos áldozatot és 53 sebesültet követelő tömegmészárlás. „A ti tragédiátok a mi tragédiánk. A gyűlölet soha nem fog győzni... A ma esti show ennek a szimbóluma és ünneplése" - mondta James Corden, a díjátadó gála házigazdája nyitóbeszédében:

Az Alexander Hamiltonról, az amerikai függetlenségi háború hőséről, az alapító atyák egyikéről szóló musical számos technikai díj mellett megkapta a legjobb musicalnek, a legjobb rendezőnek, a legjobb színésznek, a legjobb partitúrának és szövegkönyvnek járó díjat.

A legjobb musical Tonyját Barbra Streisand nyújtotta át a Beacon Színházban megrendezett gálán, az Oscar-díjas színésznő negyven éve nem lépett fel a New York-i színházi világ legrangosabb díjainak átadásán.

Az idén Pulitzer-díjjal is kitüntetett Hamilton szereplőgárdáját Michelle és Barack Obama mutatta be videoüzenetben. A hiphop musicalt a kritikusok és közönség is elragadtatottan fogadta tavaly őszi debütálásakor. A zenés darabot mérföldkőnek nevezték az amerikai musicaltörténetben. A hírességek közül olyan rajongói vannak, mint J. J. Abrams, a Star Wars - Az ébredő Erő rendezője vagy Jay Z.
A Hamilton sikerét jelzi, hogy szinte lehetetlen jegyet szerezni rá, a producerek a csillagászati, több mint ezer dollárosra nőtt feketepiaci jegyárak letörésére már 849 dolláros jegyeket is meghirdettek. A darab lemezfelvétele, amely ötven éve a legkelendőbb zenés színházi album, idén Grammy-díjat kapott.


A darabot 16 Tony-díjra jelölték, és a gálán ebből 11 díjat el is vitt. Ugyanakkor a Producerek 2001-ben felállított 12 Tony-díjas rekordját nem sikerült elérnie.

A Tony-díjátadón egy fontos rekord mégis született: a musical kategóriában kiosztott mind a négy színészi Tony-díjat fekete jelölt kapta, amire még nem volt példa. A brit Cynthia Erivo a The Color of Purple című musical új Broadway-feldolgozásában nyújtott alakításáért vehette át a díjat. A Hamiltonból pedig három sztár, Leslie Odom Jr., Daveed Diggs és Renée Elise Godsberry kapott Tonyt.