Történelme dicső fejezeteként üdvözölte az atomalkut Irán

Fotó: RIA Novosti / Valeriy Melnikov / RIA Novosti / Valeriy Melnikov

-

Az iráni történelem „dicső fejezeteként” üdvözölte a hat nagyhatalommal kötött nukleáris egyezmény életbe lépését Haszan Róháni iráni elnök vasárnap a parlament előtti beszédében.


„Irán a legjobb diplomatáit küldte, hogy képviseljék az országot a nagyhatalmakkal szemben, majd a végső győzelemig és sikerig támogatta őket” – büszkélkedett az iráni államfő, egyúttal megköszönve Ali Hamenei legfelsőbb vezetőnek, hogy fáradhatatlanul követte a tárgyalások sorsát. „Az atomegyezmény olyan lehetőség, amelyet az ország fejlesztésére, a jólét növelésére, valamint a térségbeli stabilitás és biztonság létrehozására kell használnunk” – vélte az elnök.

Róháni kiemelte, hogy a megegyezés fordulópontot jelent a főként olajkitermelésen alapuló iráni gazdaság számára, és megnyitja az utat a gazdasági fellendülés előtt. Iránt vitatott atomprogramja miatt az utóbbi öt évben gyakorlatilag kizárták a világkereskedelemből.

A szankciók feloldásának következményeként több tízmilliárd dollár értékű iráni vagyon kerül újra a gazdasági körforgásba, illetve számos nemzetközi cég kap lehetőséget arra, hogy kielégítse az autóktól a repülőalkatrészekig mindent felvevő iráni ipar igényeit.

Az iszlám köztársaság államfője ugyanakkor kifogásolta, hogy Izrael, az Egyesült Államok néhány törvényhozója, valamint „a térségbeli háborús uszítók” – egyértelmű utalás Szaúd-Arábiára – nem örülnek a gazdasági szankciók feloldásának.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) szombaton közzétett jelentése szerint Irán eleget tett az Egyesült Államokkal, Oroszországgal, Kínával, Franciaországgal, Németországgal és Nagy-Britanniával 2015 nyarán kötött nukleáris megállapodásban foglalt kötelezettségeinek, így lehetővé vált az országgal szembeni nemzetközi szankciók feloldása.