Torrentoldalt üzemeltetett négy férfi, vádemelés lett a vége

Fotó: AFP / FABRICE COFFRINI

-


A Ceglédi Járási Ügyészség vádat emelt négy férfival szemben, akik torrentoldalukra jogsértő módon mintegy 1900 filmet töltöttek fel, és jogdíjak megfizetése nélkül tették lehetővé a filmek letöltését – írja az ügyészség. Az oldal működéséhez emelt díjas sms-ek vagy PayPal-befizetések útján lehetett támogatást nyújtani. Az oldal reklámfelületet is biztosított néhány hirdető számára.

A vád hivatalosanszerzői vagy szerzői joghoz kapcsolódó jogok különösen nagy vagyoni hátrányt okozó megsértésének bűntette.

A bűnügy egyik vádlottja, egy abonyi férfi hozta létre hamis adatokkal az oldalt, 2011 szeptembere és 2014 októbere között töltötték fel a filmek torrentfájlját.

A vádlottak a torrentoldalukon a filmek elérését és megtekintését lehetővé tevő hyperlinkeket helyeztek el, melyekre rákattintva a műveket az oldalról bárki letölthette, sőt a filmek letöltés nélküli megtekintését is lehetővé tették. Az oldalnak internetes közösségi profilja is volt, ahol a vádlottak hirdették az oldalra felkerült filmeket, és válaszoltak a felhasználók problémáira.

Az oldal látogatói számára heti feltöltőversenyeket rendeztek, melyeknek az volt a célja, hogy minél rövidebb idő alatt minél több torrentet töltsenek fel a felhasználók, ami az oldal forgalmát fellendítette. A vádlottak az oldalt folyamatosan szerkesztették, a feltöltött filmeket kategóriák szerint rendezték.

A torrentoldalra feltöltött filmek neves filmgyártók és filmforgalmazók filmjei voltak, azok szerzői jogvédelem alatt álltak. Magyarországon az online filmforgalmazáshoz a jogtulajdonosok engedélye és jogdíj megfizetése szükséges. A vádlottak ilyen engedéllyel nem rendelkeztek, a filmek után számított jogdíjakat nem fizették meg.

Azzal, hogy a vádlottak a filmek jogdíjait nem fizették meg a jogtulajdonosoknak, összesen több mint 360 millió forint vagyoni hátrányt okoztak.